Χρηστικά

Ελλείψεις και ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά φέρνoυν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία


Η περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί βασικό πυλώνα της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και οι τεράστιες καταστροφές που υπέστη από τις πλημμύρες, έχουν «φουντώσει» τον φόβο και την ανησυχία για ελλείψεις και ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα. 

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τεράστια τρύπα στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων που προκλήθηκε από τις πλημμύρες-και θα καλυφθεί εν μέρει από τις εισαγωγές- θα φέρει και ένα νέο κύμα ανατιμήσεων. Η εφημερίδα «Τα Νέα» υποστηρίζει ότι ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία, με τα χειρότερα να έπονται το επόμενο διάστημα…

Σαν να μην έφτανε ο πληθωρισμός και δη οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα που δεν λένε να κοπάσουν, οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα πλημμυρίδα ακρίβειας, απόρροια των ελλείψεων που προέρχονται από την παραγωγή του θεσσαλικού κάμπου.

Το πλήγμα για τη χώρα είναι πολύ μεγάλο και γίνεται πλήρως αντιληπτό, αρκεί κανείς να δει τι παράγει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ποσοστό επί της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση με το 43,5% των μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών, το 18,3% του βόειου κρέατος, το 10%της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας το 22% του πρόβειου και το 16,49% του γίδινου γάλακτος.

Επίσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας παράγεται το 71,10% σε χοιρινό κρέας, το 51,70% σε αμύγδαλα, το 47,50% σε κάστανα, το 38% σε βαμβάκι, το 33% σε ρεβίθια και το 32% σε φακές.

Αρκεί η επέκταση του πλαφόν;

Το υπουργείο Ανάπτυξης ανησυχεί για νέες ανατιμήσεις και γι’ αυτό ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε-χωρίς καθυστέρηση- την επέκταση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους βασικών και άλλων ειδών όπως τα τρόφιμα. Με βάση την Υπουργική Απόφαση, επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στα επίπεδα του 2021 σε «κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από φυσική ή τεχνολογική καταστροφή ή θεομηνία».

Το πλαφόν ισχύει ήδη σε 68 κατηγορίες προϊόντων, όσα δηλαδή περιέχονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι των Μαθητών» καθώς και τα «προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως» (θερμοσίφωνες).

Ακόμη και αυτή η πρωτοβουλία, όμως, είναι πολύ πιθανό να μην επαρκεί προκειμένου να κρατηθούν στα σημερινά επίπεδα οι τιμές σε βασικά αγαθά και προϊόντα. 
 

Διαβαστε επισης