Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Γυρίζει σελίδα και ενισχύει με νέα έργα το ανεκτέλεστο της Άκτωρ


Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεκδίκηση συμβάσεων από το πρόγραμμα έργων ύψους 13 δισ. ευρώ που "τρέχει" το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διεκδικεί η Ελλάκτωρ, μέσω της Άκτωρ, κατασκευαστικού βραχίονα του Ομίλου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε εχθές ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ελλάκτωρ, Ευθύμιος Μπουλούτας, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, η 'Ακτωρ, η δραστηριότητα της οποίας αποτελεί το 50% των εσόδων του ομίλου, αναμένεται να εμφανίσει θετικές ταμειακές ροές στο τέλος του 2022. Μέσα στο 2021 εξασφάλισε νέα έργα αξίας 436 εκατ. ευρώ ενώ προστέθηκαν έργα αξίας 228 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2022. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ η εταιρεία έχει αναδειχθεί ως ανάδοχος σε επιπλέον έργα αξίας 657 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάκτωρ ετοιμάζεται για τη διεκδίκηση έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, που αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός 24 μηνών, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον του Ομίλου στρέφεται στην Αττική Οδό όπου σε κοινοπραξία μαζί με την ΑΒΑΞ και άλλους συμμετέχοντες που θα ανακοινωθούν στις 5 Μαϊου διεκδικούν την παραχώρηση του οδικού άξονα. Αναφορικά με την αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους στόχους της διοίκησης είναι η αύξηση εγκατεστημένης ισχύος κατά 730 MW μέχρι το 2025, με στόχο έργα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 1,2 GW. Στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, έως τα μέσα 2025 ολοκληρώνεται η ανάπτυξη της Μαρίνας Αλίμου και μέσα στην επόμενη πενταετία του Cambas Park και του έργου στις Γούρνες Ηρακλείου. Στο περιβάλλον επιδιώκεται η ενίσχυση δυναμικότητας διαχείρισης αποβλήτων κατά 470 χιλ. τόνους (+55%) μέχρι το 2025 καθώς και η διατήρηση μεριδίου αγοράς κατά ελάχιστο 25% (σε τόνους) στη διαχείριση μεικτών αποβλήτων.

Ο κ. Μπουλούτας χαρακτήρισε το 2021 ως έτος ορόσημο για τον Όμιλο Ελλάκτωρ καθώς, μετά από μια επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ, κατέγραψε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές 67 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με ζημίες 24 εκατ. ευρώ το 2020), μείωσε τον καθαρό δανεισμό στα 578 εκατ. ευρώ ενώ αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμα σε 470 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα κατέγραψε βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα με λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και περιθώριο λειτουργικών κερδών στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 4 ετών. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος παρουσίασε για το 2021 αύξηση 3% του κύκλου εργασιών στα 916 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 165 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 34 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Επίσης, η Ελλάκτωρ παρουσίασε λειτουργικά κέρδη (EBIT) 54 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 76 εκατ. ευρώ το 2020.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ο κ. Μπουλούτας τόνισε ότι στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο Όμιλος Ελλάκτωρ έχει αρκετά ταμειακά διαθέσιμα για να υλοποιήσει το επενδυτικό του πλάνο. «Παρόλα αυτά όλοι οι όμιλοι βρίσκονται πάντα σε αναζήτηση της βέλτιστης κεφαλαιακής δομής και κατά συνέπεια όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» ανέφερε. Παράλληλα προχωρά ο σχεδιασμός της διοίκησης αναφορικά με το διεθνές ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με απόδοση 6,4%. «Είναι ένα μεγάλο ομόλογο με εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο που αποτέλεσε απόφαση της προηγούμενης διοίκησης» ανέφερε ο κ. Μπουλούτας και συμπλήρωσε «είναι περίπου στη μέση της διάρκειάς του και έχει ημερομηνία λήξης τον Δεκέμβριο του 2024. Προφανώς υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός της διοίκησης αλλά έχουμε πολύ χρόνο. Μιλάμε με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις».

Κληθείς να σχολιάσει τη διαμάχη μεταξύ μεγαλομετόχων του ομίλου και την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Μπουλούτας ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάκτωρ δεν βρίσκεται σε καμία ενεργή έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτά αφορούν μετόχους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα και η εταιρεία δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή, ούτε έχει άποψη» σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της 'Ακτωρ, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, μέσα στο 2021 οι όποιες ανατιμήσεις έγιναν ήταν μικρές και μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο οι αυξήσεις συνεχίζονται και το 2022 με πιο έντονους ρυθμούς και απρόβλεπτες εξελίξεις. Επίσης, σημείωσε ότι για τα μελλοντικά προς υπογραφή έργα η εταιρεία, υλοποιεί προβλέψεις για χαμηλότερο περιθώριο κέρδους προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις.

Το κόστος που καλείται σήμερα να διαχειριστεί ο εργοληπτικός κλάδος είναι μεγάλο, με τις περισσότερες κατηγορίες υλικών να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό αυξήσεων, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος βρίσκεται σε συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο για τον προσδιορισμό των συντελεστών αναθεώρησης των δημόσιων έργων. Καθώς οι συγκεκριμένοι συντελεστές έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2021, αντίστοιχη διαδικασία δρομολογείται και για το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα