Πριν καλά-καλά συνέλθουν οι Γάλλοι και οι άλλοι Ευρωπαϊοι από τη συμφωνία AUKUS και το "άδειασμα" της Γαλλίας συμμάχου στο πλαίσiο του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα πιστεύει ότι το άδεισμα της Γαλλίας κυρίως από τις ΗΠΑ, της δίνει την ευκαιρία να αναζητήσει νέο αναβαθμισμένο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και το έδειξε με την παρενόχληση στο γαλλικό ερευνητικό σκάφος σε απόσταση 10 μιλίων από τις ακτές της ανατολικής Κρήτης.
Η Τουρκία είχε διαμηνύσει ότι μετά το καλοκαίρι θα προχωρούσε σε νέες προκλήσεις κυρίως στην Κύπρο, αλλά η AUKUS της έδωσε την ευκαιρία να "χτυπήσει ξανά την πόρτα" των ΗΠΑ.
Η Γαλλία βέβαια δε θα παραμείνει αδρανής ειδικά προ των προεδρικών εκλογών του 2022 θα γίνουν προεδρικές εκλογές, και θα προβεί άμεσα σε κινήσεις στη στρατηγική σκακιέρα της Μεσογείου. Ήδη ο Μακρόν συγκάλεσε σύσκεψη για τη Λιβύη, όπου έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα με την Τουρκία.
Μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, η Γαλλία θα αναλάβει ρόλο οδηγού στην Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στη συμμετοχή της στις όποιες εξελίξεις στη Λιβύη.
Προκλήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο
Η Τουρκία ήδη ετοιμάζει το άνοιγμα της Αμμοχώστου με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης (σταδιακά και παζαρεύοντας) και θεωρείται σίγουρο ότι θα στείλει τα πλοία της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όμως ενδιαφέρον έχει τι θα κάνει στο Αιγαίο διότι εκεί θα φανεί η κλιμάκωση και η επιρροή των ΗΠΑ στις δύο χώρες. Πάντως μέσω της αλιείας κλιμακώνει τις προκλήσεις, αναγκάζοντας την Αθήνα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας. Οι ενέργειες των Τούρκων ψαράδων είναι επικίνδυνες και προκαλούν και μεγάλες οικονομικές ζημιές στον εξοπλισμό των Ελλήνων ψαράδων.
Η Ελλάδα έχει υποτιμήσει το θέμα και θα πρέπει τουλάχιστον να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Τουρκία για τους Έλληνες αλιείς. Αν Τουρκία "σφυρίζει αδιάφορα" υπάρχει και η μέθοδος παρακράτησης μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Άγκυρα.
Οι διπλωματικές κινήσεις της Άγκυρας
Η Τουρκία ωστόσο κινείται στη διπλωματική σκακιέρα, επιχειρώντας προσεγγίσεις με την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, που έχουν ξεκινήσει συνομιλίες, και με το Ισραήλ, που δεν φαίνεται να έχουν ξεκινήσει σοβαρές διαβουλεύσεις. Σε ένα ευρύτερο στόχο να επιδείξει καλό κλίμα που προσπαθεί να περάσει προς τη διεθνή κοινότητα.
Πάντως δεν πρόκειται να αφήσει το τουρκολιβικό σύμφωνο, στο πλαίσιο του οποίου θα δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Αθήνας στην περιοχή της Κρήτης.