Πολιτική

Ελλάδα-ΔΝΤ συμφωνούν πως δεν χωρούν καθυστερήσεις


Μόνο με "ηρωικές προσπάθειες" μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Σταθερή στις απόψεις της για τον χειρισμό του ελληνικού προβλήματος εμφανίσθηκε  η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι πρέπει να βρεθεί λύση που θα συνδυάζει αρμονικά τις μεταρρυθμίσεις και την βιωσιμότητα του χρέους.  Ως πρός τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση, είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με την ελληνική κυβέρνηση σε ένα σημείο: Οτι πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

 «Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστέρηση», τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. «Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με την ελληνική κυβέρνηση».

«Επαναλαμβάνω ότι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η σταθερότητα, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της Ελλάδας. Απαιτείται συνδυασμός κατάλληλων μέτρων και ορθής δημοσιονομικής πολιτικής. Στόχος όμως πρέπει να είναι και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει μεσοπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, απάντησε: «Εάν η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν πραγματικά ηρωικές, απόλυτα ηρωικές προσπάθειες αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί».

Eπίσης διαμήνυσε ότι το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, όμως η συμμετοχή του μπορεί να διαφοροποιηθεί.

«Δεν θα αποχωρήσουμε», ανέφερε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα σχετικά στο πλαίσιο της έναρξης των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε», επέμεινε η ίδια.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, πράγμα «που δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει. Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, είναι ανοικτό στην παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων και των ομολόγων, της περιόδου χάριτος ή της μείωσης των επιτοκίων.

Παράλληλα επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι' αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων.

Για το χρέος είπε ότι απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τις λήξεις των ομολόγων και το ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και "ρεαλιστικές προσεγγίσεις".

Διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κάνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια.

Σε άλλα σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν την παγκόσμια κοινότητα, η Λαγκάρντ μίλησε για την υπόθεση της Μεγάλης Βρετανίας, σημειώνοντας πως έχει υποτιμηθεί το γεγονός της ενότητας στην Ε.Ε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ταμείο σκοπεύει να υποστηρίξει τα μέλη-κράτη με την διάθεση πόρων σε ευάλωτες χώρες. Απαιτείται όμως ένας επανασχεδιασμός της εργαλειοθήκης, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και η δυνατότητα μεγαλύτερης χρήσης των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις