Πολιτική

Ελκυστικές οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με την BoA Merrill Lynch


H επάνοδος των εταιριών στην κερδοφορία, καθιστά φθηνότερες τις αποτιμήσεις των μετοχών - Αγκάθι η ευρωπαϊκή πολιτική

Ύστερα από 40 χρόνια, οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζονται να είναι φθηνότερα αποτιμημένες, σε σχέση με τις αμερικανικές, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

Σε συνδυασμό με την επάνοδο των ευρωπαϊκών εταιριών σε τροχιά κερδοφορίας, και ύστερα από πολλά χρόνια υποαποδόσεων, εκτιμάται πως οι ελκυστικές πλέον, μετοχές μπορούν να επαναφέρουν τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η υποτονική αύξηση της κερδοφορίας, τα χαμηλά περιθώρια κέρδους και η επίσης χαμηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε συνδυασμό με τους αυξανόμενους πολιτικούς κινδύνους, συγκέντρωσαν σύννεφα πάνω από τις ευρωπαϊκές μετοχές κατά τα τελευταία χρόνια, κρατώντας μακριά τους επενδυτές.

Στο μεταξύ, τα περιθώρια κερδών των εταιρειών των ΗΠΑ είναι σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η κερδοφορία τους έχει ξεπεράσει αυτή των ευρωπαϊκών εταιρειών κατά 76% από το 2009, σύμφωνα με την BofA.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τις μετοχές των ΗΠΑ σε επίπεδα ρεκόρ φέτος, με την τιμή προς λογιστική αξία να ανέρχεται σε (σχεδόν) 40 ετών υψηλό σε σχέση με την Ευρώπη, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών βρίσκονται πλέον σε ένα σημείο καμπής μετά τις πολύ καλύτερες προοπτικές των μετοχών που σχετίζονται με τα εμπορεύματα αλλά και τις τράπεζες, δύο κλάδοι που έχουν σημαντικό βάρος στους χρηματιστηριακούς δείκτες των χωρών της περιοχής.

Όπως επισημαίνει η BofA, μέχρι στιγμής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 1% από τις από τις αρχές του 2017, καθώς το trade της "αναθέρμανσης της οικονομίας" ανέβασε ρυθμούς.

Ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι σε αυτή την αισιόδοξη προοπτική, παραμένει η ευρωπαϊκή πολιτική.

Οι εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, θα μπορούσε να προκαλέσουν αναταραχή, όπως προειδοποιεί η BofA.

Επίσης, όπως τονίζει, το country risk παραμονεύει επίσης, καθώς τα δεινά του ελληνικού χρέους, αλλά και το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας.

Η αποσαφήνιση της εικόνας γύρω από αυτούς του κινδύνους, φαίνεται πιθανή προς τα τέλη του 2017, ενώ ο πολιτικός κίνδυνος θα μπορούσε να γυρίσει στα... θετικά, εάν εκλεχθούν κυβερνήσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων, όπως προσθέτει το σχόλιο του συγγραφέα της έκθεσης.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο η πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς σε σχέση με τις ΗΠΑ θα είναι κάπως ασταθής μέχρι να εκμηδενιστούν οι πολιτικές αβεβαιότητες, επισημαίνεται στη σχετική έκθεση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις