Τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννεάμηνο και το γ’ τρίμηνο του 2023 δημοσίευσε η Ελίν, με την εταιρεία να σημειώνει μειωμένα έσοδα και κέρδη στο εννεάμηνο, αλλά αυξημένα κέρδη στο τρίμηνο.
Μείωση κατά 33% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Ελιν το εννεάμηνο του 2023 σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022, ως αποτέλεσμα των μειωμένων πωλήσεων του τομέα του Διεθνούς Εμπορίου, αλλά και των μειωμένων τιμών του πετρελαίου.
Στη σχετική ανακοίνωση, γνωστοποιεί ότι το μικτό κέρδος του Ομίλου παρουσίασε αύξηση κατά 12%. Αυτό οφείλεται στα βελτιωμένα περιθώρια των Διεθνών Πωλήσεων, ενώ θετικά έχει συνεισφέρει στο μικτό κέρδος και η Ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που αντιστάθμισε τη μείωση του μικτού κέρδους των καυσίμων εσωτερικής αγοράς κυρίως λόγω της επιβολής του πλαφόν στα καύσιμα.
Το λειτουργικό κέρδος προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασε μείωση κατά 3% η οποία οφείλεται κυρίως στην θετική επίδραση των αποθεμάτων το 2022 σε σχέση με το 2023 και την αύξηση των εξόδων διοίκησης και διάθεσης κατά το ίδιο έτος.
Το χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου μειώθηκε στο εννεάμηνο στα 6,6 εκ ευρώ από 7,9 εκ ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η μείωση αυτή οφείλεται τόσο στις μειωμένες τιμές του πετρελαίου όσο και στη μείωση των πωλήσεων του Διεθνούς Εμπορίου, γεγονός που αντιστάθμισε την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων και τραπεζικού δανεισμού.
Το ενοποιημένο προ φόρων αποτέλεσμα του ομίλου 01/01-30/9/2023 ανήλθε σε κέρδος €11.016 χιλ., σε σύγκριση με κέρδος € 11.131 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Προοπτική για το Δ’ Τρίμηνο του 2023
Το Διεθνές ενεργειακό περιβάλλον συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και μεταβλητότητα με αποτέλεσμα και η ζήτηση των καυσίμων να εξαρτάται από την οικονομική δραστηριότητα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Πέραν του συνεχιζόμενου πολέμου Ουκρανίας- Ρωσίας και των επιπτώσεων που έχουν επιφέρει στην ενεργειακή αγορά οι κλιμακούμενες κυρώσεις της Ε.Ε. προς την Ρωσία, είναι πλέον διάχυτος ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις του νέου πολέμου στην Μέση Ανατολή.
Παρά την αρχική κλιμάκωση των τιμών υπό τον φόβο μιας γενικευμένης σύρραξης, το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν επιβεβαιώθηκαν οι δυσμενείς προοπτικές, συνέβαλε ώστε να υπάρξει μια σημαντική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, οι οποίες πλέον κινούνται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από τα υψηλά του 2022.
Όμως πέραν των γεωπολιτικών εξελίξεων και της ρευστότητας που δημιουργείται στην ενεργειακή αγορά, που έχει σαν αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη και επισφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη η οποία αφορά στην πορεία των τιμών, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας.
Είναι εμφανές ότι η οικονομική δραστηριότητα χάνει σταδιακά την κεκτημένη ταχύτητα της. Η παγκόσμια στροφή σε μια περιορισμένη νομισματική πολιτική έχει φέρει τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδα που προκαλούν ύφεση.