Ηλεκτρονικό «μάτι» στην τηλεργασία μπαίνει με καθυστέρηση πέντε μηνών, καθώς χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις καταστρατήγησης του ωραρίου από εργοδότες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το νέο καθεστώς και δεν πληρώνουν υπερωρίες, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Στο τελευταίο πεντάμηνο, που η τηλεργασία έχει αναπτυχθεί αναγκαστικά λόγω του κορονοϊού, πολλές επιχειρήσεις που μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν, παρατείνουν αυθαίρετα και εκβιαστικά τα ωράρια εργασίας χωρίς, φυσικά, την πληρωμή υπερωριών.
Οι καταγγελίες που έφτασαν στο ΣΕΠΕ είναι χιλιάδες και με καθυστέρηση πέντε μηνών το υπουργείο Εργασία αποφάσισε να συστήσει ειδική υπηρεσία η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο της τήρησης των όρων της εργατικής νομοθεσίας.
Εξάλλου, το σύστημα της τηλεργασίας, που δοκιμάστηκε στην περίοδο του κορονοϊού, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί, από πολλές επιχειρήσεις, σε μόνιμη βάση, αλλά, μέχρι τώρα, δεν προβλέπεται έλεγχος τήρησης των όρων των εργασικών συμβάσεων.
Το πρόβλημα εμφανίστηκε από τον πρώτο μήνα εφαρμογής της τηλεργασίας. Οι υπάλληλοι που εργάζονταν από το σπίτι λόγω της καραντίνας αρχικά και λόγω των μέτρων αποφυγής του συνωστισμού, εργάζονται πέραν του κανονικού ωραρίου τους, αλλά χωρίς να εγγράφονται και να πληρώνονται υπερωρίες.
Αντίθετα, όταν πήγαιναν στα γραφεία, λόγω του φόβου του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι υπερωρίες γράφονταν κανονικά. Παραδείγματα αποτελούν εταιρείες παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, οι τράπεζες και όλες οι ετειρείες που έχουν τη δυνατότητα λόγω του αντικειμένου εργασίας να δουλεύουν εξ αποστάσεως. Ενώ με τη φυσική παρουσία του εργαζόμενου στο χώρο της εταιρείας σε περίπτωση υπερωριών, αυτές εγγράφονταν και το διαπίστωνε ο υπάλληλος είτε με την καταβολή του μισθού αλλά και μπαίνοντας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Με την τηλεργασία, οι υπερωρίες ξεχάστηκαν και μπαίνοντας στην ΕΡΓΑΝΗ, οι εργαζόμενοι διαπίστωναν ότι δεν έχουν εγγραφεί υπερωρίες, αλλά επίσης και λόγω της αβεβαιότητας και του φόβου των απολύσεων, δεν αντιδρούσαν.
Τι αλλάζει
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ιδρύεται αυτοτελές Τμήµα Ελέγχου Τηλεργασίας, μέσα στο Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο θα είναι αρμόδιο για την διενέργεια ελέγχων για τη διαπίστωση της τήρησης των όρων της συμφωνίας για τηλεργασία και των μέτρων για την ασφάλεια και υγεία του τηλεργαζόμενου.
«Ο θεσμός της τηλεργασίας, ο οποίος αναδείχτηκε στην περίοδο της πανδημίας, αποτελεί μία νέα δυναμική πρόκληση από το μέλλον στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν η ελληνική αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Όπως επισημαίνεται, «το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων καλείται να αξιοποιήσει τη νέα πραγματικότητα, να συμβαδίσει με τα νέα δεδομένα δημιουργώντας ένα συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο».
Βασικές κατευθυντήριες αρχές του πλαισίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αποτελούν:
- Ο πλήρης σεβασμός των εργασιακών σχέσεων
- Τήρηση ωραρίου από τον εργοδότη
- Σεβασμός της ιδιωτικής ζωής του τηλεργαζομένου
- Κάλυψη του κόστους εξοπλισμού από εργοδότη
- Απαγόρευση της χρήσης κάμερας
- Σύστημα ελέγχου τηλεργασίας σύμφωνο με την νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων
- Δήλωση εργαζομένου και ωραρίου τηλεργασίας στην Εργάνη.