Χρηστικά

Έλεγχο των παλαιών χρεών που δεν πληρώνονται διέταξε η ΑΑΔΕ!


Σε έλεγχο όλων των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών της εφορίας, που λιμνάζουν την τελευταία πενταετία, καθώς και των χρεών που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης την τελευταία 10ετία, προχωρεί η ΑΑΔΕ.

Όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Αρχής, δόθηκε εντολή στις εισπρακτικές υπηρεσίες να προβούν άμεσα σε έλεγχος και επαναξιολόγηση τουλάχιστον του 70% των υποθέσεων μεγάλων οφειλετών της τελευταίας πενταετίας και να διαπιστωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εισπραξιμότητά τους, αλλά και τα αναγκαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον τους.

Ακόμη, ως μέσα πίεσης προς τους οφειλέτες. Αλλά και προς τις εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καθιερώνονται οι ακόλουθες τακτικές:

  • Η υποβολή σχετικής αναφοράς αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών, εντός του επόμενου τριμήνου από το τρίμηνο αναφοράς. 
  • Η μεταφορά όλων των οφειλών που έχει κάθε φορολογούμενος στην Δ.Ο.Υ και στο εγγύτερο Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) στην κατοικία του φορολογουμένου.
  • Η αξιολόγηση των οφειλετών ληξιπροθέσμων οφειλών, σε περιοδική βάση με συχνότητα μία φορά τον μήνα.

Ακόμη προβλέπεται ακόμη, η υποβολή μηνιαίας αναφοράς στατιστικών στοιχείων ληξιπροθέσμων οφειλών στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών εντός 22 ημερών από τη λήξη του μήνα αναφοράς, η υποβολή αναφοράς πορείας ανάλυσης χαρτοφυλακίου ληξιπροθέσμων οφειλών και κατάταξη ΔΟΥ/Ελεγκτικών Κέντρων βάσει απόδοσης λήψης μέτρων και επίτευξης στόχων είσπραξης, καθώς και η υποβολή αναφοράς πορείας χαρακτηρισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης, στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών, εντός 22 ημερών από τη λήξη του τριμήνου αναφοράς.

Παράλληλα, οι εισπρακτικές υπηρεσίες καλούνται να προβούν στη σύνταξη έκθεσης, για την κατανομή των στόχων εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσοστού οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και χαρακτηρισμού οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα και υποβολή αυτής, προς έγκριση, στον Γενικό Διευθυντή Φορολογικών Λειτουργιών και στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, εντός 20 ημερών από την οριστικοποίηση των στόχων.

Τα ανεπίδεκτα

Ακόμη, στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ θα βρεθούν τα χρέη εκείνα που κατά καιρούς έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης». Οι οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσία προβλέπουν τον επανέλεγχο του 60% των υποθέσεων με χρέη τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», με αποφάσεις που ελήφθησαν τα έτη 2013, 2014 και 2015.

Θα εξεταστεί συγκεκριμένα εάν μετά την πάροδο περίπου 10 ετών που θα παύσουν άλλωστε και οι έννομες συνέπειες, έχει εισπραχθεί κάποιο ποσό από αυτά, ή αν έχουν βρεθεί περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών τα οποία μπορούν να κατασχεθούν, έναντι των οφειλών.

Σημειώνεται ότι, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και οι συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως «ανεπίδεκτες είσπραξης», εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων και δεν διαπιστώθηκε η καθ' οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκεινται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων κατά των ανωτέρω ευθυνόμενων προσώπων με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή από τον εκκαθαριστή στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον έχει λάβει χώρα κήρυξη των ευθυνόμενων προσώπων σε πτώχευση, η οποία δεν έχει περατωθεί.
  • Έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν είναι δυνατή η υποβολή αυτής.
  • Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ, ο οποίος πιστοποιεί, ότι συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις και είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών. 
  • Με πρόσφατη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ διευρύνθηκαν  τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό οφειλών προς το Δημόσιο, ως «ανεπίδεκτων είσπραξης».
  • Για τα φυσικά πρόσωπα, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι ένα χρέος μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτο είσπραξης» όταν η αξία της περιουσίας του οφειλέτη δεν ξεπερνά το 5% του χρέους και πάντως είναι μικρότερη από 100.000 ευρώ.
  • Τα χρέη των επιχειρήσεων θα χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης», αν έχουν υπαχθεί σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης εδώ και πάνω από 10 έτη.
Διαβαστε επισης