Πολιτική

Έλεγχο της διαφήμισης του καπνίσματος μέσω των ταινιών ζητά ο ΠΟΥ


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τις κυβερνήσεις να αξιολογούν στο εξής τις ταινίες που προβάλλουν το κάπνισμα, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν τα παιδιά και οι έφηβοι από τη βλαβερή για την υγεία συνήθεια.

Smoke-free movies: from evidence to action

Τα φιλμ που προβάλλουν το κάπνισμα ή γενικότερα τη χρήση των προϊόντων καπνού έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν θετικά προς την καπνιστική συνήθεια εκατομμύρια νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει ο ΠΟΥ και προωθεί το κόψιμο των σκηνών αυτών με τη δράση: "ταινίες χωρίς κάπνισμα: από τις ενδείξεις στη δράση".

"Παρά τους ολοένα και αυστηρότερους περιορισμούς στη διαφήμιση των προϊόντων καπνού, τα φιλμ παραμένουν από τα τελευταία κανάλια προβολής του καπνίσματος, επηρεάζοντας τα εκατομμύρια των εφήβων με ανάλογες εικόνες χωρίς περιορισμούς", επισημαίνει ο Δρ Ντάγκλας Μπέτσερ, διευθυντής του ΠΟΥ στο Τμήμα Πρόληψης των μη μεταδοτικών ασθενειών. "Οι ανάλογες σκηνές στις ταινίες είναι μια ισχυρή μορφή προώθησης της καπνιστικής συνήθειας". "Τα 180 συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης Πλαίσιο του ΠΟΥ για τον Έλεγχο του Καπνού (WHO FCTC) υποχρεούνται από το διεθνές δίκαιο για την απαγόρευση της διαφήμισης, προώθησης και χορηγίας προϊόντων καπνού", προσθέτει ο Δρ Μπέτσερ.

Οι ταινίες προσελκύουν εκατομμύρια νέους στο κάπνισμα

Μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν δείξει ότι στις σκηνές που προβάλλεται κάθετι σχετικό με το κάπνισμα ανταποκρίνεται το 37% των νέων εφήβων καπνιστών. Το 2014, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτίμησε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο, η προβολή του καπνίσματος στην οθόνη προσήλκυσε περισσότερους από 6 εκατομμύρια νέους καπνιστές μεταξύ των εφήβων για τη συγκεκριμένη χρονιά, από τους οποίους τα 2 εκατομμύρια θα πεθάνουν τελικά από ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα.