Οικονομία

Ελάφρυνση 190 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις με επιδότηση εισφορών


Μια νέα ελάφρυνση στις επιχειρήσεις με κόστος 190 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μέσα από το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ειδικότερα, θα επιδοτείται όχι μόνο μέρος του μισθού, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας,

  • «Έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα επιπλέον ταμειακός χώρος ώστε να υλοποιήσουμε άλλη μια κυβερνητική πρωτοβουλία, με οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρωτοβουλία η οποία επιβεβαιώνει ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, διευρύνουμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα.
  • Έτσι, με νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, επιδοτείται για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή».

Η κυβέρνηση «ξεκλείδωσε» τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις του προγράμματος "SURE", στις οποίες θα στηριχθεί το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, «υπεγράφη, από το Υπουργείο Οικονομικών, η δανειακή σύμβαση για το “SURE”, και χορηγήθηκαν οι σχετικές εγγυήσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για την ενίσχυση της απασχόλησης».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος, το κράτος θα αναλάμβανε την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται. Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα  καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.

Ταυτόχρονα, όμως, ο εργοδότης είχε την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων  επί του αρχικού  ονομαστικού μισθού. Αυτό πλέον αλλάζει, με τη νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο υπ. Οικονομικών, ώστε το κράτος να συμμετέχει και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Υπενθυμίζεται ότι με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση  του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Το πρόγραμμα θα ισχύσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Ο μηχανισμός καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Επίσης, ο μηχανισμός θα αφορά και  τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής  θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η  επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό. Το δικαίωμα του εργοδότη  να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται  υπό την αυστηρή προϋπόθεσή  ότι δεν θα  μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

Διαβαστε επισης