Μειώνεται αισθητά το «μερίδιο» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στα διεθνή κεφάλαια «παθητικών» funds (index funds, επενδύουν με βάση δείκτες), μετά τις τελευταίες αλλαγές στους δείκτης της Morgan Stanley Capital International.
Η υποβάθμιση τριών τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς) από την υψηλή στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση και η διαγραφή της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από το δείκτη της χαμηλής κεφαλαιοποίησης της MSCI εξασθενούν σοβαρά το συνολικό «αποτύπωμα» των ελληνικών μετοχών στους δείκτες του κορυφαίου αμερικανικού οίκου.
Συνολικά, η στάθμιση της Ελλάδας στο δείκτη MSCI μειώνεται από το ήδη χαμηλό 0,27% στο 0,22%. Αυτές οι μεταβολές χιλιοστών στο ποσοστό στάθμισης φέρνουν μια μείωση κατά 18,5% στη συμμετοχή ελληνικών μετοχών στο δείκτη, με αντίστοιχη μείωση των επενδυτικών κεφαλαίων από index funds που τοποθετούνται στην ελληνική αγορά.
Τα κεφάλαια που θα εξέλθουν από την αγορά υπολογίζονται σε ποσό που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ και, όπως εκτιμούν αναλυτές, δεν θα είναι εύκολο να απορροφηθούν οι ρευστοποιήσεις, καθώς η ελληνική αγορά παραμένει εξαιρετικά «ρηχή». Έτσι, η πίεση αναμένεται να διατηρηθεί ως το τέλος του μήνα.
Καλά νέα υπάρχουν για μετοχές που παραμένουν στο δείκτη με αυξημένη στάθμιση, που σημαίνει ότι θα πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη «πίτα» επενδυτικών κεφαλαίων.
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ότι στον αναμορφωμένο δείκτη, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, δεν κυριαρχούν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ ισχυροποιείται πολύ έντονα η μετοχή του ΟΤΕ, με τη στάθμισή της να ανεβαίνει στο 26,1% από 21,1% σήμερα. Αντίστοιχα, η στάθμιση του ΟΠΑΠ ανεβαίνει στο 20% από 16,1%, της Jumbo στο 14,5% από 11,8%, της Alpha Bank στο 18,6% από 15,1%, της Motor Oil στο 11,4% από 9,2% και της ΤΙΤΑΝ στο 9,4% από 7,6%.