Χρηστικά

Εκτός ρυθμίσεων χρέη 33,4 δισ. προς τον ΕΦΚΑ!


Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του ΚΕΑΟ για τα συσσωρευμένα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, καθώς εκτός ρυθμίσεων είναι ένα συνολικό ποσό ύψους 33,4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα από τα 38,8 δισ. ευρώ, που έφτασε τον Σεπτέμβριο το ύψος των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής, οι οποίες είναι ενεργές, έχουν ενταχθεί χρέη μόλις 5,3 δισ. ευρώ.

Η πλειοψηφία των οφειλετών είναι ενταγμένοι στις 120 δόσεις του ν.4611/2019, οι οποίοι έφτασαν στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2021 σε 507.365 οφειλέτες, για οφειλές 4,3 δισ. ευρώ.

Για το υπόλοιπο χρέος, δεν υπάρχουν ελπίδες είσπραξης, αφού τα περισσότερα χρέη από τα 33,4 δισ. ευρώ, είναι παλαιά, ηλικίας 10 ετών και άνω, από πτωχευμένους ή προέρχονται από επιτήδειους υπόχρεους οι οποίοι «φέσωσαν» τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά τα αναγκαστικά μέτρα του ΚΕΑΟ, δεν έχουν αποτέλεσμα.

Ο λόγος είναι πως έχουν φροντίσει να καλυφθούν, καθώς οι ίδιοι δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία για να κατασχεθούν.

Αναστολή υποβολής ΑΠΔ

Γενικότερα το ΚΕΑΟ, πριν την επιβολή κατασχέσεων και αυστηρών αναγκαστικών μέτρων, μπλοκάρει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, εφαρμόζοντας το μέτρο της αναστολής της χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ.

Το συγκεκριμένο μέτρο τέθηκε εκ νέου σε εφαρμογή από 30/10/2019, αφού είχε αρχικά η κυβέρνηση της ΝΔ το είχε «παγώσει» και εφαρμόζεται σε οφειλέτες / εργοδότες, που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας συνεχώς το ποσό της οφειλής τους.

Επιβάλλεται κυρίως σε εργοδότες που αποφεύγουν συστηματικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Ε.Φ.Κ.Α., με την ανάπτυξη σε πολλές περιπτώσεις στρατηγικών εισφοροδιαφυγής, που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του φορέα από την περιουσία του οφειλέτη ή αποσκοπούν στην αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών υπευθύνων.

Επίσης, με την ενεργοποίηση, μετά την εφαρμογή του μέτρου, του ελεγκτικού μηχανισμού για διενέργεια ουσιαστικού ελέγχου στους συγκεκριμένους εργοδότες, επιδιώκεται ο εντοπισμός και η παρεμπόδιση ανάπτυξης παραβατικών συμπεριφορών σχετικά με εικονικότητα ασφάλισης μέσω εικονικών επιχειρήσεων ή εικονικών υπευθύνων.

Ήδη έχει ανασταλεί η δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ σε 242 εργοδότες, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό, το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε κατ’ εξαίρεση για ελάχιστες περιπτώσεις από τις Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο.

Σε κάθε περίπτωση, το Κ.Ε.Α.Ο. επιδιώκει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της υπαγωγής και της παραμονής των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης. 
Οι οφειλέτες ενημερώνονται μέσω των Ατομικών Ειδοποιήσεων για το ύψος της οφειλής τους και καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση ή εξόφληση.

Επιπλέον, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κ.Ε.Α.Ο. οι οφειλέτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για την κατάσταση των οφειλών τους, να εξετάσουν εναλλακτικά σενάρια ρύθμισης των οφειλών ανάλογα με τις κείμενες διατάξεις και να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους ηλεκτρονικά.

Διαβαστε επισης