Επιχειρήσεις

Εκτός QE αφήνει ο Ντράγκι τις ελληνικές τράπεζες!


«Στο κρύο» αφήνει τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την ειλημμένη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, απόφασή της να μην κάνει δεκτά για αγορά, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τα καλυμμένα ομόλογα που εκδίδουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα καλυμμένα ομόλογα που είχε εκδώσει «πιλοτικά», τον περασμένο Οκτώβριο η Εθνική Τράπεζα, αντλώντας από επενδυτές 750 εκατ. ευρώ, δεν γίνουν τελικά δεκτά ως επιλέξιμοι τίτλοι για αγορά από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του QE.

Η ΕΚΤ έχει την ευχέρεια να καθορίζει την πολιτική της για τις αγορές τραπεζικών και εταιρικών ομολόγων με βάση την αξιολόγηση ρίσκου που κάνουν οι υπηρεσίες της.

Το πείραμα με την έκδοση καλυμμένων ομολόγων από την Εθνική είχε ιδιαίτερη σημασία, γιατί οι τίτλοι είχαν εκδοθεί με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του ρίσκου, κατά τρόπον ώστε να μπορέσουν να γίνουν δεκτοί στο QE και να ανοίξει, έτσι, ο δρόμος για να προχωρήσουν σε αντίστοιχες εκδόσεις και οι άλλες συστημικές τράπεζες.

Όπως δήλωνε τότε στο Reuters τραπεζικό στέλεχος που είχε εμπλακεί στην έκδοση των καλυμμένων ομολόγων από την Εθνική, ύψους 750 εκατ. ευρώ, «η ΕΚΤ δεν έχει αποκλειστικά κριτήρια, βάσει των οποίων ομόλογα γίνονται δεκτά ή όχι στο πρόγραμμα αγορών, αλλά οι τραπεζίτες και οι νομικοί που εργάσθηκαν γι’ αυτή την έκδοση πιστεύουν ότι τα ομόλογα είναι επιλέξιμα».

Αυτή η αισιοδοξία φαίνεται ότι διαψεύδεται, καθώς τρεις μήνες αργότερα τα ομόλογα δεν έχουν επιλεγεί για το QE και ούτε φαίνεται ότι αυτό θα γίνει, καθώς η ΕΚΤ τηρεί αυστηρή στάση στην αξιολόγηση του ελληνικού κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το δημόσιο χρέος παραμένει μη βιώσιμο και η αξιολόγηση των κρατικών τίτλων από τους οίκους παραμένει στην κατηγορία “junk”.

Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, η άρνηση της ΕΚΤ να εντάξει τα τραπεζικά καλυμμένα ομόλογα στο QE πιθανόν να ξεφεύγει από τα στενά όρια μιας τεχνοκρατικής απόφασης των τραπεζιτών και να αποτελεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως είναι γνωστό, οι κεντρικοί τραπεζίτες τάσσονται κατά της «καθαρής» εξόδου και ασκούν πίεση για ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής υποστήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κάτι που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα για αναχρηματοδότηση, αλλά και να εντάξει τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους στο QE.

Πιθανολογείται, λοιπόν, ότι η αυστηρή στάση της Φρανκφούρτης έναντι των ελληνικών τραπεζών, με τη διατήρηση της εξαίρεσής τους από το QE, αποτελεί ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει να επιμένει στην «καθαρή» έξοδο.