Οικονομία

Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις ροδιών στις γιορτές


Με τα ρόδια ανά χείρας, έτοιμοι να τα «σπάσουν» όπως ορίζει το έθιμο για να μπει με το καλό το νέο έτος, φαίνεται πως είναι οι περισσότεροι, με την ελπίδα το 2021 να φέρει γούρι και να «σβήσει» όλες τις άσχημες φετινές αναμνήσεις. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις πωλήσεις των ροδιών που έχουν εκτοξευτεί, με τους παραγωγούς να λένε πως έχουν σχεδόν ξεπουλήσει!

Περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες τόνοι επιτραπέζια ρόδια έχουν ήδη πουληθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η παράδοση, που έρχεται από την αρχαιότητα και συμβολίζει, με το σπάσιμο του ροδιού, την αναζωογόνηση, την καλοτυχία, τον πλούτο, μια θετική εξέλιξη, φέτος είναι όσο ποτέ άλλοτε σε πρώτο πλάνο και το ρόδι εκτός από τον αντιοξειδωτικό του ρόλο έχει αναλάβει και τον συμβολισμό αυτό της «νέας σελίδας», εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ομάδας Παραγωγών Δράμας.

«Φέτος, οι πωλήσεις σε σχέση με τις άλλες χρονιές έσπασαν κάθε ρεκόρ και το ρόδι έχει ήδη φτάσει στους καταναλωτές τόσο στη χώρα μας όσο και το εξωτερικό, όπου μάλιστα το προτιμούν σε σχέση με παραγωγές άλλων χωρών, γιατί ξέρουν ότι το μικρόκλιμα της χώρας μας είναι ιδανικό, ο αέρας, η θάλασσα, η θερμοκρασία, ο ήλιος κάνουν καλύτερα τα ρόδια μας και γιατί και όχι πιο γούρικα!», λέει ο διευθυντής του ΑΣΟΠ Δράμας, που εξάγει το αγροτικό αυτό προϊόν σε 16 χώρες.

Οι πιο ανυπόμονοι πάντως αν όχι να ...σπάσουν, σίγουρα όμως ν’ απολαύσουν τα ρόδια τους, με βάση τις εξαγωγές, αποδεικνύονται οι Σκανδιναβοί, καθώς φέτος έσπευσαν από νωρίς να προμηθευτούν το ελληνικό ρόδι, με τη Σουηδία, σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, να είναι πρώτη στη λίστα.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αθανασίου Δράμας ιδρύθηκε το 2005 και είναι αναγνωρισμένος ως Οργάνωση (Ομάδα) Παραγωγών. Σε όλη την Ελλάδα, περισσότεροι από 1000 παραγωγοί της ομάδας του ΑΣΟΠ καλλιεργούν τα 10.000 από τα 20.000 στρέμματα ροδιάς που καλλιεργούνται, συνολικά στη χώρα μας, με το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας. «Πρόσφατα, μάλιστα, στη λίστα των χωρών που εισάγουν τα ρόδια μας, μπήκε και μια ακόμη μεγάλη αγορά, αυτή της Ολλανδίας», σημείωσε ο κ. Αθανασιάδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ