Οικονομία

Έκθεση ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια «ροκανίζει» μισθούς και αγοραστική δύναμη


Εν μέσω του «κυκεώνα» των σφοδρών ανατιμήσεων, του πληθωρισμού που «φουντώνει» μήνα με τον μήνα και των τσουχτερών ενεργειακών τιμολογίων, οι μισθοί ροκανίζονται και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων συρρικνώνεται.

Η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού που έλαβε χώρα εντός του 2022, δεν επαρκεί για να μετριάσει τις απώλειες των νοικοκυριών και κυρίως να ενισχύσει το «πορτοφόλι» των καταναλωτών, κάτι που επηρεάζει άμεσα και προφανώς αρνητικά το «επιχειρείν» και την πραγματική οικονομία.

Τη μαύρη αυτή εικόνα καταδεικνύει η Ετήσια Εκθεση του 2022 του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, που αναφέρει τα εξής: 

  • Η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% το 2022 εκτιμάται ότι θα περιορίσει μόνο μερικώς την απώλεια της αγοραστικής του δύναμης, την οποία προκαλεί το κύμα ακρίβειας. 
  • Τον Απρίλιο του 2022 η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν ίση με 18% έναντι 14,7% τον Μάρτιο
  • Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα είχε απολέσει τον Απρίλιο του 2022 το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%.

Χωρίς συμβάσεις πάνω από 2 εκατ.εργαζόμενοι!

Αξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως υπεγράφησαν ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις το 2021 (μόλις 16), με συνέπεια να καλύπτουν μόνο το 27% των εργαζομένων της χώρας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πάνω από 2,2 εκατ. οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από τις συμβάσεις, γεγονός που προφανώς έχει αρνητικό αντίκτυπο στους μισθούς και στις εργασιακές του συνθήκες!

Οι συντάκτες της έκθεσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή εμφάνιση του φαινομένου του στασιμοπληθωρισμού (πληθωρισμός, ύφεση) στην ελληνική οικονομία. Σημειώνουν πως οι επιπτώσεις της πανδημίας και της ακρίβειας στην αγορά εργασίας και στους εργαζομένους είναι δραματικές. Επισημαίνουν  πως κλειδί για την αποφυγή συνθηκών αστάθειας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι η ουσιαστική ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και η αύξηση της βιώσιμης απασχόλησης.

Συρρικνώνεται και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων

Η έκθεση της ΓΣΕΕ αναφέρει ότι το 2021 η Ελλάδα ανέκαμψε από το σοκ της πανδημίας, αν και το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολειπόταν του επιπέδου του 2019 κατά περίπου 1%. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας και το κόστος διαβίωσης, η Ελλάδα είχε το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ. Επιπλέον, ήταν το μόνο κράτος-μέλος στο οποίο το συγκεκριμένο μέγεθος βρισκόταν χαμηλότερα του αντίστοιχου επιπέδου του 2007. Το εύρημα αυτό, όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης αποκαλύπτει τη δραματική συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας των Ελλήνων.
 

Διαβαστε επισης