Πολιτική

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη


Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου περίπου στις 13:00 το μεσημέρι για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές, μία ημέρα μετά την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη για συναίνεση στην επιλογή των νέων προσώπων στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και την άρνηση της ΝΔ.

Η ανακοινωθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει παρά την προεκλογική περίοδο στην ολοκλήρωση των διαδικασιών διορισμού, πριν από τις αποχωρήσεις δημιουργεί ένταση.

H κυβέρνηση μετά την αρχική αντίδραση επανήλθε και με επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να βρεθούν συναινετικά οι υποψήφιοι. Από την πλευρά της η ΝΔ χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό πρόωρο διορισμό, το ΚΙΝΑΛ καταγγέλει δικομματικά παιχνίδια, το ΚΚΕ διαφωνεί με τον διορισμό των δικαστικών αρχών από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Και η Ένωση Εισαγγελέων χαρακτηρίζει «απαξιωτική για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης την πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την επιλογή της ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια» και τάσσεται υπέρ της πολιτικής συναίνεσης.

Σε ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης αποδεικνύει την αδιαφορία της σχετικά με την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα, αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση. Η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει: «Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε; Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της; Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός».

Διαβαστε επισης