Πολιτική

Έκτακτο Brussels Group - Ύστατη προσπάθεια για πολιτική λύση


Αναζητούνται συγκλίσεις για επιμέρους συμφωνίες σε εργασιακά, δημοσιονομικά, ενεργειακά/ΔΕΗ πριν από το Eurogroup

Σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές πριν από το Eurogroup της Παρασκευής, ξεκινά το πρωι ένας νέος γύρος συζητήσεων του Brusssels Group, με την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί πολιτική λύση για να κλείσουν τα σημαντικότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Παράλληλα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πραγματοποιήσουν σειρά επαφών με  Ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες και με στελέχη της Κομισιόν, επιδιώκοντας να επιτύχουν συναινέσεις για την επίτευξη συμβιβασμών.

Οι συζητήσεις στο Brussels Group θα επικεντρωθούν στα εργασιακό, τα δημοσιονομικά και τα θέματα ενέργειας/ΔΕΗ, όπου υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές απόψεων – ιδιαίτερα με το ΔΝΤ.

Η προσπάθεια δυσχεραίνεται, καθώς στο προσκήνιο επανέρχεται στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, το οποίο συναρτάται με τα δημοσιονομικά και τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ δια στόματος Λαγκάρντ το ΔΝΤ σπεύδει να αποσαφηνίσει  ότι δεν συμπλέει με τις απόψεις Σόιμπλε  και ότι θεωρεί αναγκαίο το κούρεμα.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν το πρωί ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αν. ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν την Πέμπτη,

Είναι βέβαια εξαιρετικά απίθανο πλέον να να υπάρξει άμεσα σύγκλιση απόψεων που θα  επιτρέψει την υπογραφή  Staff Level  Agreement πριν από το Euroogroup, όπως ήταν ο αρχικός στόχος. Δεδομένων των συνθηκών, πρόοδο θα αποτελέσει μια πρώτη συμφωνία σε επιμέρους θέματα.

Σε μιά τέτοια εξέλιξη παραπέμπουν σχόλια κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου, που έκαναν λόγο για συνεχείς διαβουλεύσεις, απορρίπτοντας τα καταστροφολογικά σενάρια.

Εν πάση περιπτώσει, το κυβερνητικό επιτελείο ξεκινά ένα νέο μίνι αγώνα δρόμου με σκοπό να βρεθεί η "χρυσή τομή" σε ακανθώδη ζητήματα όπως τα εργασιακά, τα ενεργειακά και η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών ς σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (το 2018 και μετά).

Διαβάστε: Μαξίμου: Σύντομα ανακοινώσεις - δεν έχουν βάση τα καταστροφολογικά σενάρια

Στον αντίποδα, χάσμα απόψεων φαίνεται πως υπάρχει ακόμα ανάμεσα σε Λαγκάρντ και Σόιμπλε αναφορικά με την υπόθεση του ελληνικού χρέους...

«Δεν ευθυγραμμίζομαι με τον υπουργό κ. Σόιμπλε που λέει ότι δεν χρειάζεται λιγότερο χρέος αλλά περισσότερο παραγωγικότητα, υποστηρίζω ότι χρειάζεται και χαμηλότερο χρέος για να είναι βιώσιμο και να συντελέσει στην αύξηση παραγωγικότητας» είπε η κ. Λαγκάρντ.

Μιλώντας σε συζήτηση του American Enterprise Institute (AEI) για την παγκόσμια παραγωγικότητα ανέφερε πως «χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα έχουν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμο όπως στις συντάξεις και το φορολογικό για να στηριχθεί η ανάκαμψη και να απελευθερώθει την ανάπτυξη».

Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα επανέλαβε ότι «αν το πρόγραμμα στηριχτεί σε δύο πόδια, τις μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούν τις δημοσιονομικές προϋποθέσεις και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους» που θα δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τότε το Ταμείο θα συμμετάσχει.

Για την ώρα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ωστόσο, ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνου φαίνεται πως βρίσκονται εν εξελίξει

Όπως είχε σημειώσει σε χθεσινό δημοσίευμα το sofokleousin.gr, ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, συνεχίζονται οι άτυπες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Ταμείου - Βερολίνου και ευρωπαίκών Θεσμών για το χειρισμό του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Με γερμανική πρωτοβουλία έχει ήδη ετοιμασθεί ένα ευρωπαίκό σχέδιο αναδιάρθρωσης-ελάφρυνσης, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά αντιπρόταση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και μπορεί να αποτελέσει βάση συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών - Ευρωπαίων και Ταμείου.

Διαβάστε αναλυτικά: Διαβουλεύσεις Βερολίνου-ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Τέλος, σε επίπεδο Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεδομένου ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη αρνήθηκε σήμερα οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα ή για το τι βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά και για οποιαδήποτε αναφορά στο εάν είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μέχρι την Παρασκευή, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, κάτι που ζητούσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην επιστολή-απάντηση που έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης.

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις