Πιθανή βελτίωση των επιδόσεων του διεθνούς εμπορίου, ωστόσο βραδύτερη της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας, "βλέπει" η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τα επόμενα τρίμηνα.
Στο οικονομικό της δελτίο η ΕΚΤ αναφέρει ότι, το υποτονικό εξωτερικό εμπόριο υπήρξε το μεγαλύτερο «βαρίδι» για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, καθώς ο δασμολογικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας περιορίζει την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, ιδιαίτερα στον μεταποιητικό τομέα.
«Παρότι υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ανάκαμψης, το παγκόσμιο εμπόριο πιθανόν θα παραμείνει πιο υποτονικό απ’ ότι η οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα», σημειώνει.
«Οι πτωτικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές του εμπορίου έχουν εν μέρει υλοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, λόγω της εφαρμογής υψηλότερων δασμών και η απειλή περαιτέρω κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων παραμένει» συνεχίζει.
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η μεταποίηση είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στο εμπόριο και έτσι η όποια επιβράδυνση στην βιομηχανική ζήτηση θα έχει υπερμεγέθη επίπτωση στο εξωτερικό εμπόριο.
«Οι εισαγωγές μεταποιημένων προϊόντων αντιστοιχούν σε άνω του 50% των συνολικών μεικτών παγκόσμιων εισαγωγών , όμως αντιστοιχούν σε μόλις 20% της συνολικής παγκόσμιας προστιθέμενης αξίας», σημειώνει. «Ως εκ τούτου, μια απότομη επιβράδυνση στη μεταποιητική παραγωγή οδηγεί σε μια πιο τονισμένη μείωση του παγκόσμιου εμπορίου απ’ ότι του παγκόσμιου ΑΕΠ».
Η ΕΚΤ υποστηρίζει πως το υποτονικό εμπόριο οφείλεται κυρίως σε μια πτώση των επενδύσεων, με την αβεβαιότητα αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο να επιδεινώνεται από τις αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης στα οχήματα και από τον τερματισμό της επιστροφής φόρου στην Κίνα για τις αγορές οχημάτων.