Αύξηση σημείωσε η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ευρωζώνη στο γ’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικού δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η καθαρή χαλάρωση των πιστωτικών κανόνων - δηλαδή των εσωτερικών κατευθυντήριων γραμμών ή κριτηρίων έγκρισης δανείων - για επιχειρηματικά δάνεια (με ένα καθαρό ποσοστό -6%) στο τρίτο τρίμηνο ακολουθεί μία καθαρή μείωση -3% στο προηγούμενο τρίμηνο και υπερβαίνει τις προσδοκίες που είχαν αναφέρει οι ίδιες οι τράπεζες στην προηγούμενη έρευνα.
Επιπλέον, οι πιστωτικοί κανόνες για στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά χαλάρωσαν επίσης ελαφρά (με ένα καθαρό ποσοστό -2% έναντι -8% στην προηγούμενη έρευνα), ενώ οι πιστωτικοί κανόνες για καταναλωτική πίστωση και άλλα δάνεια σε νοικοκυριά παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι (με ένα καθαρό ποσοστό1% έναντι -3% στην προηγούμενη έρευνα).
Η πίεση του ανταγωνισμού και η χαμηλότερη αίσθηση κινδύνου ήταν οι κύριοι παράγοντες για τη χαλάρωση των πιστωτικών κανόνων, ενώ το κόστος άντλησης κεφαλαίων των τραπεζών, οι περιορισμοί από τους ισολογισμούς τους και η ανοχή στον κίνδυνο είχαν ως επί το πλείστον ουδέτερη συμβολή. Για το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι τράπεζες αναμένουν αμετάβλητους πιστωτικούς κανόνες για τα επιχειρηματικά δάνεια και μία καθαρή χαλάρωσή τους για τα στεγαστικά δάνεια, την καταναλωτική πίστη και τον λοιπό δανεισμό στα νοικοκυριά.
Οι συνολικοί όροι για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια και τα νέα στεγαστικά δάνεια χαλάρωσαν στο τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ παρέμειναν αμετάβλητοι όσον αφορά την καταναλωτική πίστη και άλλα δάνεια στα νοικοκυριά. Το περιθώριο κέρδους από τα δάνεια μειώθηκε κατά μέσο όρο και για τις τρεις κατηγορίες δανείων.
Η καθαρή ζήτηση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, συνέχισε να αυξάνεται για όλες τις κατηγορίες δανείων στο τρίτο τρίμηνο του 2018. Η καθαρή αύξηση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια καθοδηγήθηκε από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων, τις πάγιες επενδύσεις, τα αποθέματα και το κεφάλαιο εργασίας καθώς και τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια συνέχισε να καθοδηγείται κυρίως από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων, τις ευνοϊκές προοπτικές της στεγαστικής αγοράς και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι δαπάνες για διαρκή αγαθά και το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων συνέχισε να συμβάλλει θετικά στην καθαρή ζήτηση για καταναλωτική πίστωση και τον λοιπό δανεισμό στις επιχειρήσεις.
Όσον αφορά στην επίπτωση του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (APP), οι τράπεζες της Ευρωζώνης, που μετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι αυτό είχε θετική επίδραση στις θέσεις ρευστότητας και τις συνθήκες χρηματοδότησής τους από την αγορά τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία τους ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους των δανείων. Το APP συνέχισε να συμβάλλει στη χαλάρωση των όρων δανεισμού και είχε θετική επίδραση στο ύψος των χορηγήσεων δανείων.