Οικονομία

ΕΚΤ: Τερματισμό των αγορών ομολόγων βλέπει ο Holzmann - Ποια η γραμμή Λαγκάρντ


Την πεποίθηση πως οι αγορές ομολόγων του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία (ΡΕΡΡ) είναι πιθανό να τερματιστούν τον Μάρτιο όπως προγραμματιζόταν, εξέφρασε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος της ΕΚΤ, Robert Holzmann, εκφράζοντας τις "φωνές" εντός της ΕΚΤ που ζητούν να μπει τέλος στο πρόγραμμα, σενάριο που απεύχεται η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως "οι μέχρι τώρα δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων μου στο διοικητικό συμβούλιο, όλες υποδηλώνουν ότι οι καθαρές αγορές ΡΕΡΡ πιθανώς θα λήξουν τον Μάρτιο, αλλά ότι το ΡΕΡΡ ως πρόγραμμα δεν θα τερματιστεί, αλλά ίσως θα τεθεί σε αναμονή”.

Ο Holzmann σημείωσε ότι θα πιέσει για "μείωση” του προγράμματος.

Χθες η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) και μετά τον Μάρτιο του 2022.

«Η Ελλάδα ωφελείται πολύ από τις αγορές με το PEPP. Μελλοντικά, θα εξακολουθήσει να υπάρχει σημαντική παρουσία στην αγορά με το PEPP λόγω των επανεπενδύσεων. Θα πρέπει να συζητηθεί αν αυτό είναι αρκετό», δήλωσε η Σνάμπελ εν όψει των αποφάσεων που θα πάρει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο για τη νομισματική πολιτική της το 2022. Η ίδια διευκρίνισε ότι αυτό που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο δεν είναι το PEPP, αλλά οι καθαρές ομολόγων της ΕΚΤ μέσω του προγράμματος αυτού (δηλαδή οι νέες αγορές θα αντιστοιχούν στις λήξεις ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η κεντρική τράπεζα). «Το PEPP δεν θα εξαφανισθεί όταν οι καθαρές αγορές ομολόγων μηδενισθούν. Μερικές φορές ο κόσμος κάνει λόγο για λήξη του PEPP. Το PEPP δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Πιθανόν να ισχύσει αυτό για τις καθαρές αγορές, αλλά όχι για το ίδιο το PEPP».

Η Σνάμπελ επεσήμανε την επιτυχία του PEPP, χάρη στην ευελιξία που είχε όσον αφορά στις αγορές ομολόγων, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να διατηρήσουμε κάποια ευελιξία για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο κατακερματισμού της αγοράς». Πάντως, σημείωσε ότι με την πάροδο του χρόνου το όφελος από τις αγορές ομολόγων εξασθενεί και θα πρέπει αυτές να αντικατασταθούν με άλλα μέσα. «Υπάρχουν, από τη μία πλευρά, φθίνουσες αποδόσεις σχετικά με τις αγορές ομολόγων και, από την άλλη πλευρά αυξανόμενες παρενέργειες», είπε, προσθέτοντας: «Για αυτό, τελικά, θα υπάρξει στροφή από τις αγορές ομολόγων προς άλλα μέσα, κυρίως στην καθοδήγηση για τη μελλοντική πολιτική μας».

Όπως διαφαίνεται υπάρχουν δύο τάσεις εντός της ΕΚΤ, αυτή των χωρών του Βορρά, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί, ζητώντας τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εντός του 2022, ενώ υφίσταται και η γραμμή της επικεφαλής Κρίστιν Λαγκάρντ που επιθυμεί συνέχιση του QE και φαίνεται να επικρατεί, γεγονός το οποίο συμφέρει την Ελλάδα, αφού η χώρα μας θέλει να παραμείνουν τα κρατικά της ομόλογα υπό την προστασία της ΕΚΤ όταν τελειώσει το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως μορφής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα