Πολιτική

ΕΚΤ: Τα χαμηλά επιτόκια έχουν θετικό αντίκτυπο στον δανεισμό των τραπεζών


Η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδίδει καρπούς και έχει θετικό αντίκτυπο στον δανεισμό των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά τη μειωμένη κερδοφορία τους, σύμφωνα με νέα έκθεση της ευρωτράπεζας.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αντλήσει αρκετή ρευστότητα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), γεγονός που μετουσιώνεται σε αύξηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2016, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης χαλάρωσαν περαιτέρω, παρά την αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη δανειοδότηση των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συγκεκριμένες τάσεις θα συνεχιστούν και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ενίσχυση της νομισματικής στήριξης βλέπουν οι αναλυτές

Την ενίσχυση της νομισματικής στήριξης της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το πιθανότερο στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 8 Σεπτεμβρίου, προβλέπουν οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.
 
Οι 47 από τους 60 αναλυτές που ρωτήθηκαν εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα δώσει νέα ώθηση στους επόμενους πέντε μήνες. Το σύνολο των αναλυτών, πλην ενός, θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων) μετά το Μάρτιο του 2017, ενώ το 36% θεωρούν ότι θα μειώσει το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κάτω από το σημερινό επίπεδο του -0,4% και το 25% ότι θα αυξήσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγορών ομολόγων πάνω από τα 80 δισ. ευρώ.
 
Ωστόσο, οι αναλυτές βλέπουν ότι υπάρχει μικρό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, θεωρώντας ότι το κατώτατο επίπεδο που μπορεί να φθάσει είναι το -0,5%. Το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αν η ΕΚΤ μειώσει και άλλο το επιτόκιο, θα καθιερώσει ένα σύστημα εξαιρέσεων για να περιορίσει τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, που είναι σήμερα μηδενικό, δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με την έρευνα.