Οικονομία

ΕΚΤ: Συνεχίζεται η διελκυστίνδα για τη νομισματική πολιτική - Τι περιμένει η Ελλάδα


Μετά τη ψυχρολουσία από τη Moody’s, η οποία κόντρα στις προβλέψεις-εκτιμήσεις, απέφυγε ξανά να προχωρήσει σε αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, τα νέα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες προκαλούν ικανοποίηση και ανακούφιση στο οικονομικό επιτελείο.

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος (PEPP) και μετά τον Μάρτιο του 2022, όταν το εν λόγω πρόγραμμα -βάσει χρονοδιαγράμματος - θα ολοκληρωθεί. 

Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να παραμείνουν τα κρατικά της ομόλογα υπό την προστασία της ΕΚΤ, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα έχει αυτή η «ασπίδα», όταν τελειώσει το έκτατο πρόγραμμα. Τα σενάρια που έχουν διακινηθεί, ακόμη και από την Κεντρική Τράπεζα, έχουν δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος προβλέπει σχέδιο-γέφυρα που θα ομαλοποιήσει τη μετάβαση από το PEPP στο τακτικό πρόγραμμα ομολόγων (ΑPP), ενώ ο δεύτερος ανασχηματισμό και μετεξέλιξη του QE. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα εν λόγω σενάρια εμφανίζουν τα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζουν υπό την… υψηλή προστασία της ΕΚΤ.

Βεβαίως, υπάρχουν και οι φωνές εντός της ΕΚΤ, προερχόμενες κυρίως από το Βερολίνο και χώρες όπως η Ολλανδία και η Αυστρία, που επιθυμούν ριζικές αλλαγές στη πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας, με κυριότερη τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εντός του 2022. Πρόκειται για ένα απευκταίο σενάριο για την Ελλάδα, καθότι σ’ αυτή την περίπτωση θα μείνει εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών και ο φθηνός δανεισμός στο οποίο είχε συνηθίσει, χάρη στο πρόγραμμα PEPP, θα αποτελεί μακρινή ανάμνηση,.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συζήτηση εντός της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, βρίσκεται εν εξελίξει και τη δεδομένη στιγμή, φαίνεται να επικρατεί η γραμμή Λαγκάρντ, που επιθυμεί συνέχιση του QE, κάτι που φυσικά θέλει και η χώρα μας.

Διαβαστε επισης