Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει την ερχομένη Πέμπτη σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ωστόσο το μείζον διακύβευμα για τις αγορές, τα κράτη που δανείζονται και φυσικά τους δανειολήπτες, είναι τι θα πράξει μετά.
Οικονομολόγοι από κορυφαίες τράπεζες και οίκους που πήραν μέρος σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, εκτιμούν ότι ο πήχης των αυξήσεων στα επιτόκια, θα φτάσει στο 3,75% εντός των επόμενων μηνών.
Το 3,75% απηχεί τον μέσο όρο των εκτιμήσεων, όπως αυτοί εκφράστηκαν στην έρευνα του Bloomberg. Συγκεκριμένα Deutsche Bank και Goldman Sachs προβλέπουν έως τον Ιούνιο το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,75%. Citi και JP Morgan προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις τον Ιούνιο και το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,5%. Πιο δυναμική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα πρότυπα και τα θέλω των «γερακιών», βλέπουν Barclays και Μorgan Stanley. Aμφότερες εκτιμούν ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα φτάσει στο 4% τον Ιούλιο.
Ο πληθωρισμός υποχωρεί στην Ευρωζώνη, ωστόσο ο δομικός δείκτης (δεν εμπεριέχει ενέργεια και τρόφιμα) ενισχύεται μήνα με τον μήνα και δυναμώνει το επιχείρημα κεντρικών τραπεζιτών και μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ, για νέες μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια. Τα λεγόμενα και «γεράκια» με επικεφαλής τον πρόεδρο της Bundesbank ζητούν αύξηση 0,50% και μετά τον Μάρτιο, εκτιμώντας ότι η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, που απέφυγε έστω οριακά και κόντρα στις προβλέψεις την ύφεση, το δ’ τρίμηνο του 2020, διαθέτει τις αντοχές και τα περιθώρια για να πιεστεί περαιτέρω.
Από τον Ιούλιο του 2022, όταν και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων, έχουν γίνει πέντε κατά σειρά αυξήσεις. Με τη νέα αύξηση που έγινε τον Φεβρουάριο το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις Τράπεζες διαμορφώθηκε στο 2,5% και το βασικό επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης έφτασε στο 3%, τα οποία είναι και τα υψηλότερα από το Νοέμβριο του 2008.
Πατάει γκάζι στη μείωση του χαρτοφυλακίου ομολόγων
Στα της έρευνας πάλι, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει τον ρυθμό μείωσης του χαρτοφυλακίου ομολόγων της, που αγόρασε τα προηγούμενα χρόνια. Ο ρυθμός μείωσης κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως που ισχύει από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά και να διπλασιαστεί έως το τέλος του 2024.