Πολιτική

ΕΚΤ: «Πόρτα» στο QE χωρίς μέτρα για το χρέος


 Αποσαφήνιση, εξειδίκευση και «καθαρό» ορισμό των μέτρων για το ελληνικό χρέος, είναι οι απαράβατες προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αποδεχθεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τάδε έφη το μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στη Φρανκφούρτη. Ουσιαστικά ο κ.Κερέ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ΕΚΤ, αναφορικά με τις προϋποθέσεις ένταξης στο QE, αποφεύγοντας να εντάξει στη λογική της Κεντρικής Τράπεζας, φόρμουλες ή συμβιβαστικά σχέδια, που δεν θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένα-αποκρυσταλλωμένα μέτρα για το χρέος.

Μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ένα νέο πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες

Ο Μπενουά Κερέ ήταν ξεκάθαρος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η καθαρότητα» στα μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητος όρος για να μετάσχει η Ελλάδα στο QE, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί επιπρόσθετος πολύτιμος χρόνος. «Πρέπει να υπάρξει εγκαίρως σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα του χρέους και τη βιωσιμότητα του χρέους, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά, αλλά και για έτσι θα βοηθηθεί η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στον χρηματοπιστωτικό τομέα ειδικότερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υποστήριξε ότι ο καθορισμός των μέτρων και οι εκθέσεις βιωσιμότητας, αποτελούν σημαντικά εργαλεία, προκειμένου η ΕΚΤ να εκτιμήσει την ελληνική «κατάσταση» και να αποφανθεί αναλόγως.

«Είναι σημαντικό η συμφωνία να επιτευχθεί στις 15 Ιουνίου. Ένα σημαντικό στοιχείο της διαβούλευσης είναι η εκτίμησή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αλλά μπορούμε να κάνουμε μια ενημερωμένη αξιολόγηση, μόνο αν έχουμε καθαρή εικόνα για τη φύση και το εύρος των μέτρων που προβλέπονται», υποστήριξε ο κ.Κερέ και πρόσθεσε

«με άλλα λόγια χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό εξειδίκευσης. Και όπως σε κάθε άλλη απόφαση βλέπουμε και τις σχετικές πληροφορίες. Η ανάλυση χρέους του ΔΝΤ θα είναι ένα σημαντικό δεδομένο».

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση, να συνεχίσει να δείχνει ισχυρή δέσμευση στους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής και να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα.

Κερέ για τράπεζες και για τα «κόκκινα» δάνεια

Ο Μπενουά Κερέ έκανε ειδική μνεία στις ελληνικής τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι στοιχείο-κλειδί των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής. 

Υποστήριξε ότι έχει παρατηρηθεί επίσης πρόοδος στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο εμφανίστηκε επικριτικός σ’ ό,τι αφορά στην διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) είναι ένα πρόβλημα σε πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ. 

Αλλά στην Ελλάδα το 45% του συνόλου των τραπεζικών δανείων είναι μη-εξυπηρετούμενα. 

Μάλιστα, επιβαρύνουν την κερδοφορία των τραπεζών και την ικανότητά τους να χορηγήσουν νέα, παραγωγικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Κερέ.