Σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τις διαφωνίες εντός του Δ.Σ.
Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή μετά τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα τον περασμένο μήνα και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν φαίνεται να έχουν ακόμη «λειτουργήσει» σε επίπεδο οικονομίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται πηγές στην ΕΚΤ, η κορύφωση των επιτοκίων είναι πλέον ορατή και ότι αυτό το «τελευταίο μίλι» είναι ασφαλέστερο να διανύεται με μικρότερα βήματα.
Επίσης, όμως εκτιμούν οι ίδιες πηγές το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο τώρα βρίσκεται στο 3%, βρίσκεται σε επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.
Ορισμένες από τις πηγές του πρακτορείου δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να μην παράσχει καμία καθοδήγηση για την κίνησή της τον Ιούνιο, με τον ίδιο τρόπο που κρατάει ανοιχτές τις επιλογές της τώρα, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους να ενεργήσουν με βάση τις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα πρέπει να γίνουν τότε.
Επίσης ανέφεραν ότι ορισμένοι τάσσονται υπέρ του να μην υπάρξει κάποια κίνηση τον Μάιο - κυρίως οι ίδιοι πολιτικοί της Νότιας Ευρώπης που δεν υποστήριξαν την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης του περασμένου μήνα, ενώ άλλοι - επίσης μια μικρή ομάδα - υποστηρίζουν άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
Μέχρι στιγμής ελάχιστοι είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που έχουν σχολιάσει δημοσίως το πιθανό μέγεθος της επόμενης κίνησης της ΕΚΤ. Ο Κ. Νοτ επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδία δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν θα χρειαστούν 50 μονάδες βάσης ή αν αρκούν 25 μονάδες βάσης. Ο Π. Καζιμίρ της Σλοβακίας δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών της, ενώ ο Ρ. Χόλτζμαν της Αυστρίας υποστήριξε εν τω μεταξύ μια ακόμη κίνηση 50 μονάδων βάσης. Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φ. Βιλερουά υποστήριξε ότι μια «στροφή στην πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού» θα πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για την ΕΚΤ να ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις - ο ταχύτερος ρυθμός που έχει καταγραφεί ποτέ - για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Παράλληλα η τραπεζική αναταραχή του περασμένου μήνα είχε μόνο μέτριες επιπτώσεις στην ευρωζώνη, οπότε η οικονομία συνέχισε να αποδίδει κατά μήκος της βασικής γραμμής που περιγράφεται στις προβλέψεις της ΕΚΤ του Μαρτίου, οι οποίες βασίζονταν στις προσδοκίες της αγοράς για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.