Τράπεζες

ΕΚΤ: Δεν θα φακελώνουμε τους πολίτες με το ψηφιακό ευρώ


Ενημερωτική εκστρατεία για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σχέδιο για την έκδοση του ψηφιακού ευρώ έχει αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που επιδιώκει να μετριάσει τις ανησυχίες για καταγραφή και παρακολούθηση των συναλλαγών των πολιτών, δίνοντας απάντηση και στις ευφάνταστες θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύσσονται περί γενικευμένου... φακελώματος με στόχο την άσκηση ελέγχου από τις αρχές στους πολίτες.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Πιέρο Τσιπολόνε, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ με αρμοδιότητα την προετοιμασία για την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία της προετοιμασίας, τονίζοντας ότι ο πρωταρχικός στόχος της κυκλοφορίας του ψηφιακού ευρώ είναι να διατηρηθεί η ελευθερία των πολιτών να επιλέγουν ένα δημόσιο μέσο πληρωμής για τις συναλλαγές τους, όπως είναι έως τώρα τα μετρητά που εκδίδονται από την ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ο Τσιπολόνε απάντησε εμμέσως στις θεωρίας συνωμοσίας περί φακελώματος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα διατηρεί στο αρχείο της προσωπικά στοιχεία των συναλλασσόμενων, ενώ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πάψει να υποστηρίζει τις πληρωμές με μετρητά:

  • Επιτρέψτε μου να στραφώ σε ένα από τα σημαντικότερα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του ψηφιακού ευρώ, δηλαδή την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Χαιρετίζουμε το υψηλό επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων που προβλέπεται στον προτεινόμενο κανονισμό (σ.σ.: από την Κομισιόν).
  • Από την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο να προστατεύσουμε αλλά και να ενισχύσουμε το απόρρητο στις πληρωμές.
  • Πρώτον, παρέχουμε ήδη μετρητά, το μέσο πληρωμής που προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο απορρήτου. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να το πράττουμε, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για την παραγωγή της τρίτης σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ.
  • Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να έχουν την επιλογή να πληρώνουν με μετρητά. Εκτιμούν αυτήν την επιλογή και δεσμευόμαστε να τη διατηρήσουμε για αυτούς.
  • Δεύτερον, το ψηφιακό ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός διαδικτύου. Η πληρωμή εκτός σύνδεσης σε ψηφιακό ευρώ θα είναι παρόμοια με τη χρήση μετρητών. Ακριβώς όπως οι πληρωμές σε μετρητά, θα απαιτούσε φυσική εγγύτητα και θα προσέφερε ιδιωτικότητα που μοιάζει με τα μετρητά: τα στοιχεία της προσωπικής συναλλαγής θα είναι γνωστά μόνο στον πληρωτή και τον δικαιούχο.
  • Τρίτον, το ψηφιακό ευρώ θα επέτρεπε στους πολίτες να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές με πολύ υψηλά πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, υψηλότερα στην πραγματικότητα από αυτά που προσφέρουν σήμερα οι εμπορικές λύσεις. Το Ευρωσύστημα δεν θα είναι σε θέση να ταυτοποιήσει τα άτομα με βάση τις πληρωμές που πραγματοποιούν.  Θα βλέπουμε μόνο ένα ελάχιστο σύνολο ψευδωνυμοποιημένων δεδομένων που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση των καθηκόντων του Ευρωσυστήματος, όπως ο διακανονισμός συναλλαγών. Οι χρήστες ψηφιακών ευρώ θα διατηρήσουν τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα πελατών για την πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Επίσης, θα εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι των πελατών, τηρώντας παράλληλα όλους τους ισχύοντες κανονισμούς προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR). Στη γνώμη της σχετικά με το ψηφιακό ευρώ, η ΕΚΤ προτείνει επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα παροχής αυξημένης ιδιωτικότητας για ορισμένες πληρωμές χαμηλού κινδύνου και χαμηλού ποσού σε ψηφιακό ευρώ μέσω διαδικτύου.
  • Τέταρτον, θα εφαρμόσουμε υπερσύγχρονα μέτρα ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής για να διασφαλίσουμε την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Και θα αναπτύξουμε ισχυρές διασφαλίσεις διακυβέρνησης. Ανεξάρτητες αρχές προστασίας δεδομένων θα επιβλέπουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες και τους κανονισμούς της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, οι οποίοι αποτελούν τους ισχυρότερους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ασφάλειας στον κόσμο. Και οι διατάξεις του προτεινόμενου κανονισμού προβλέπουν τη διαβούλευση με τις αρχές προστασίας δεδομένων σε πρώιμο στάδιο.