Πολιτική

ΕΚΤ: Aποτελεσματικό ήταν το πρόγραμμα αγορών ομολόγων


 Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (expanded asset purchase programme, APP) ήταν αποτελεσματικό, καθώς χαλάρωσε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, διαπιστώνει μελέτη στελεχών της κεντρικής τράπεζας (working paper) που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της. Η μελέτη, με τίτλο: "Το πρόγραμμα αγορών στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ: Μία πρώτη αποτίμηση", σημειώνει ότι φαίνεται πως ενεργοποιήθηκαν τρεις δίαυλοι, μέσω των οποίων οι αγορές ομολόγων επηρέασαν την οικονομία. Ο πρώτος δίαυλος είναι αυτός των τιμών των ομολόγων.

Η αύξηση των τιμών των κρατικών ομολόγων οδήγησε σε αύξηση των αποτιμήσεων τους στους τραπεζικούς ισολογισμούς, προσφέροντας μία μορφή κεφαλαιακής ανακούφισης σε αυτούς. Η κεφαλαιακή ανακούφιση των τραπεζών φαίνεται να ήταν σημαντικότερη από το αντίθετο αποτέλεσμα που είχε στο περιθώριο κερδών τους η μείωση των διαφορών στις αποδόσεις των ομολόγων (flattening of the yield curve).

Ο δεύτερος δίαυλος είναι αυτός των μηνυμάτων. Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος, οι προσδοκίες της αγοράς για τα μελλοντικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια ήταν πτωτικές, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Το συνδυαστικό αποτέλεσμα των παραγόντων αυτών δείχνει ότι η μετατόπιση προς τα κάτω της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων δεν αντανακλά μία επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ, αναφέρει η μελέτη. Τρίτον, το πρόγραμμα APP οδήγησε σε μία νέα βάση τις προσδοκίες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, και ο δίαυλος αυτός ήταν ισχυρός όσον αφορά τα μακροοικονομικά αποτελέσματα. Η μελέτη διαπιστώνει ότι η μεγιστοποίηση της διάρκειας των ομολόγων (που αγοράζει η ΕΚΤ) θα αύξανε τη μακροοικονομική επίδραση του προγράμματος και ότι η επίδραση μέσω του διαύλου των τιμών των ομολόγων θα αυξανόταν με αγορές πιο ριψοκίνδυνων τίτλων. "Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 10 Μαρτίου για το πρόγραμμα αγορών εταιρικών τίτλων μπορεί να εξηγηθεί από αυτό", αναφέρεται.