Νέους κανόνες χρηματοδότησης για την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της ΕΕ, υιοθέτησε, την Τετάρτη, το Ευρωκοινοβούλιο.
Οι αναθεωρημένοι κανόνες, οι οποίοι εγκρίθηκαν με 475 ψήφους υπέρ έναντι 93 και 53 αποχών, θα ισχύσουν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) και το Ταμείο Συνοχής (CF) από το 2021 ως το 2027 και θα καλύπτουν όλες τις περιφέρειες, με έμφαση στις λιγότερο ανεπτυγμένες κοινότητες, αστικές περιοχές και πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να δαπανηθεί σημαντικό μέρος του ERDF, το οποίο είναι με διαφορά το μεγαλύτερο δημόσιο ταμείο της ΕΕ, στην «έξυπνη» ανάπτυξη και την «πράσινη» οικονομία. Το κείμενο ορίζει ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να ξοδέψουν τουλάχιστον 30% με 50% από τους πόρους που λαμβάνουν για μια «έξυπνη», καινοτομούσα Ευρώπη, καθώς και τουλάχιστον 30% στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την κυκλική οικονομία. Το Ταμείο Συνοχής θα συνεχίσει να στοχεύει στις επενδύσεις για τις υποδομές περιβάλλοντος και μεταφορών.
Περισσότερη έμφαση στις περιφέρειες και στις πόλεις
Τα μέλη του ΕΚ διατείνονται ότι η διαχείριση των πόρων της ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εδαφική, οικονομική και κοινωνική ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών περιφερειών, οι οποίες έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη από την πολιτική συνοχής. Η χρηματοδότηση της ΕΕ ως εκ τούτου θα πρέπει να αποδίδεται σε περιφερειακό επίπεδο βάσει του κατά κεφαλή ΑΕΠ, αντί αυτό να συμβαίνει σε εθνικό επίπεδο βάσει του λόγου του ακαθάριστου εθνικού τους εισοδήματος, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Επιπροσθέτως, τουλάχιστον 10% των πόρων του ERDF σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να δαπανώνται για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, αντί για το 6% που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δραστηριότητες που εξαιρούνται από τη χρηματοδότηση
Το ΕΚ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, επιθυμεί επίσης την εξαίρεση των υποδομών για τα αεροδρόμια, της διαχείρισης απορριμμάτων και υπολειμματικών αποβλήτων, καθώς και των επενδύσεων που συνδέονται με τη χρήση ορυκτών καυσίμων, από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων που αφορούν τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, ενώ οι όποιες σχετικές προτάσεις θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής αποτελεσματικότητας.
Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Andrea Cozzolino (Σοσιαλιστές, Ιταλία) είπε: «Το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ολομέλεια, το οποίο επετεύχθη με ευρεία πλειοψηφία, είναι πολύ σημαντικό για την απλοποίηση και βελτίωση των κανόνων για τη δαπάνη περισσότερων από 270 δισ. ευρώ στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Διασφαλίσαμε ότι η επόμενη σύνθεση του Κοινοβουλίου θα έχει στα χέρια της ένα πολύ καλό κείμενο ως αφετηρία για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη».
Επόμενα βήματα
Η νέα σύνθεση του ΕΚ και οι υπουργοί της ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική χρηματοδότηση της πολιτικής για τις περιφέρειες και τη συνοχή αυτό το φθινόπωρο.