Πολιτική

Εξωτερικό δανεισμό έως $8 δισ. αναζητεί η Σαουδική Αραβία


Η κυβέρνηση στη Σαουδική Αραβία προσανατολίζεται στο κλείσιμο συμφωνίας με όμιλο ξένων τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για δανεισμό από $6 έως και $8 δισ. Το εν λόγω δάνειο θα είναι πενταετούς διάρκειας ενώ το ύψος εκτιμάται ότι θα μπορεί διαμορφωθεί και σε μεγαλύτερο ποσό.

Στη κίνηση αυτή της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι γίνεται για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία, είναι ενδεικτική του αυξανόμενου προβληματισμού και της σχετικής ανησυχίας που διακατέχει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης διατήρησης της τιμής του αργού πετρελαίου σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Όπως εισημαίνει το ered, τόσο κύκλοι του Σαουδαραβικού Υπουργείου Οικονομικών όσο και της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (Saudi Arabian Monetary Agency – SAMA) που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, συγκλίνουν στην άποψη ότι ο εξωτερικός δανεισμός, παρόλο το χαμηλό ύψος του δανείου, θα δώσει ένα πνεύμα αισιοδοξίας στους επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους της χώρας, ενώ παράλληλα δείχνει την αποφασιστικότητα και θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με το πρόγραμμα των μεγαλεπήβολων μεταρρυθμίσεων και τον μετασχηματισμό της εγχώριας οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης της χώρας.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού έφθασε για το 2015 στα $100 δισ. περίπου με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταφεύγει σε εναλλακτικές λύσεις, όπως κάνοντας χρήση των σημαντικών συναλλαγματικών αποθεμάτων (περίπου $700 δισ) ή εκδίδοντας ομόλογα του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στα μέσα του Φεβρουαρίου ο οίκος Standard and Poor’s κατέστησε την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας στο Α- ενώ οι άλλοι δύο διεθνείς οργανισμοί, Moody’s και Fitch, κατέτασαν την Σαουδαραβική οικονομία σε υψηλότερα βαθμίδα. Διεθνείς οικονομικοί και τραπεζιτικοί κύκλοι, όπως αναφέρεται στα ίδια δημοσιεύματα, εκτιμούν ότι οι δανειακές ανάγκες των έξη χωρών του Αραβικού Κόλπου μπορούν να φθάσουν για το 2016 έως και τα $20 δισ. μία σημαντική αλλαγή ως προς το παρελθόν και την μεταστροφή των πλούσιων χωρών του Κόλπου από δανειστές τρίτων χωρών σε δανειζόμενους.