Έτοιμα να... πατήσουν το κουμπί την Τρίτη για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων είναι τα στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους, προσβλέποντας στις αποψινές ανακοινώσεις από τον οίκο Fitch, ο εκτιμάται ότι θα αλλάξει σε «θετική» την προοπτική της βαθμολογίας του ελληνικού χρέους, υποδεικνύοντας, με αυτό τον τρόπο, ότι στις επόμενες ανακοινώσεις του, πιθανότατα, η χώρα θα αναβαθμισθεί.
Ο ΟΔΔΗΧ ήταν έτοιμος για την πρώτη έξοδο στις αγορές από αυτή την εβδομάδα, όμως κρίθηκε σκόπιμο να... φρενάρει, αφενός επειδή οι πρώτες εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη -και ιδιαίτερα στις ασθενέστερες οικονομίες- έδειξαν ότι οι επενδυτές οδηγούν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού, προεξοφλώντας τη λήξη, τον Μάρτιο, του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ και, αφετέρου, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι θα λειτουργήσει θετικά για τα ελληνικά ομόλογα η αναμενόμενη απόψε ανακοίνωση της Fitch,
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ήταν έκπληξη μεγάλου μεγέθους εάν ο τρίτος μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης προχωρούσε απόψε σε μια αύξηση της βαθμολογίας της χώρας, που έχει ανεβεί στο "BB" και παρέμεινε σταθερή στις προηγούμενες αξιολογήσεις. Η προοπτική της βαθμολογίας (outlook) προσδιορίζεται, άλλωστε, από τον οίκο ως σταθερή, κάτι που σημαίνει ότι δεν επίκειται άμεσα μια αλλαγή βαθμολογίας.
Ωστόσο, η Fitch θεωρείται πολύ πιθανό να αναθεωρήσει το outlook σε θετικό, κάτι που θα σημαίνει ότι προαναγγέλλει μια αναβάθμιση μέσα στο 2022. Σίγουρη, εξάλλου, θεωρείται μια σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων του οίκου για την οικονομία, που αποδεικνύονται υπερβολικά συντηρητικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανέμενε αρχικά ρυθμό ανάπτυξης μόλις 3% για το 2021, τον οποίο αναθεώρησε σε 4,3%, ενώ οι τελευταίες εκτιμήσεις τον ανεβάζουν σε περίπου διπλάσιο ποσοστό.
Στην τελευταία ανακοίνωσή της, η Fitch είχε επισημάνει ως μεγάλα «βαρίδια» για την αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου το υπερβολικό χρέος και τα μεγάλου ύψους κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Και στα δύο αυτά ζητήματα -και ιδιαίτερα όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια- έχει συντελεσθεί αρκετή πρόοδος, που θα κληθεί να αποτιμήσει ο οίκος στις σημερινές ανακοινώσεις τους, με αποτέλεσμα να αναμένεται βάσιμα ότι τουλάχιστον η προοπτική της βαθμολογίας θα αναθεωρηθεί σε θετική.
Ως πεδία που θα δικαιολογούσαν μεταβολή της αξιολόγησης, προς το καλύτερο ή το χειρότερο, η Fitch έχει σημειώσει την πορεία του χρέους, την επίδραση της πανδημίας στην οικονομία και την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες.
Με μια υποστήριξη από τη Fitch, το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί στην προσπάθεια να συγκεντρώσει έως και 3,5 δισ. ευρώ από τη νέα διάθεση 10ετών ομολόγων που σχεδιάζεται, χωρίς να ξεφύγει η απόδοση πάνω από το 2%. Σημειώνεται ότι η απόδοση του δεκαετούς στη δευτερογενή αγορά έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες λίγο πάνω από το 1,5%, σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά που είχαν καταγραφεί το περασμένο καλοκαίρι.
Ο ΟΔΔΗΧ θα έχει σε αυτή την έκδοση «σύμμαχο» και την ΕΚΤ, που θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα όλο το πρώτο τρίμηνο του 2022, δηλαδή ως τη λήξη του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία. Όπως εκτιμά η Societe Generale, η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει το πρώτο τρίμηνο ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας συνολικά στα 39 δισ. ευρώ τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε με το έκτακτο πρόγραμμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι αγορές όχι μόνο βοήθησαν το Δημόσιο να συνεχίζεται να δανείζεται με χαμηλό κόστος στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είχαν... σαρωτικό χαρακτήρα, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γαλλικής τράπεζας, ξεπέρασαν το ύψος των νέων ομολόγων που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο.
Μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος, η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη, καθώς η Ελλάδα δεν εντάσσεται στο μόνιμο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα της χώρας μόνο στην περίπτωση όπου σημειώνεται κάποια αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της πανδημίας.