Χρηστικά

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Το τελικό σχέδιο κυβέρνησης και Θεσμών


 Μετά από το αδιάκοπο «ράβε-ξήλωνε» στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, κυβέρνηση και δανειστές φαίνεται πως καταλήγουν σε οριστική συμφωνία για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Το τροποποιημένο σχέδιο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και έγκρισης, προβλέπει όχι μόνο «κούρεμα» τραπεζικών δανείων των επιχειρήσεων, αλλά και οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία. Επίσης το εξόχως σημαντικό στοιχείο που προστίθεται στο εν λόγω νομοσχέδιο, είναι ότι αφορά μόνο επιχειρήσεις με χρέη σε τράπεζες άνω των 20.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή ορίζεται αυστηρό πλαίσιο, χρονοδιάγραμμα και προϋποθέσεις, προκειμένου μια υπερχρεωμένη εταιρία να ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Το τελικό πλάνο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, έχει όπως αναφέρθηκε, δύο συγκεκριμένες συνισταμένες, που αποτελούν αναμφίβολα και το σημείο αναφοράς… Το πρώτο έχει να κάνει με το ύψος των επιχειρηματικών απαιτήσεων, προκειμένου μια προβληματική επιχείρηση να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η αρχική απαίτηση των τραπεζών, έκανε λόγο για 50.000 ευρώ, ωστόσο πέρασε η «θέση» της κυβέρνησης, που ζητούσε εξ’ αρχής 20.000. Το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα ανέφερε, ότι με το «πλαφόν» στα 20.000 ευρώ, θα δινότα η δυνατότητα σε περισσότερες εταιρίες να κάνουν χρήση των διατάξεων του νέου νόμου.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που εντάσσεται στην τροποποιημένη πρόταση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έχει να κάνει με το γεγονός, ότι η ρύθμιση δεν αφορά μόνο τις τραπεζικές οφειλές, αλλά σχετίζεται με τα χρέη στο Δημόσιο και στα Ταμεία που έχει η εταιρία. Το ζήτημα της συνολικής ρύθμισης των οφειλών αποτέλεσε πεδίο διαφωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, ωστόσο τελικώς οι τελευταίοι επέβαλαν την άποψή τους.

Εξόχως σημαντικό είναι το γεγονός, ότι επειδή ρύθμιση αφορά το τρίπτυχο τράπεζες - Εφορία - ασφαλιστικά ταμεία, η συμφωνία θα τίθεται σε ισχύ μετά από δικαστική επικύρωση.

Άλλο ένα ακανθώδες ζήτημα, που αποτέλεσε «πεδίο» διαφωνιών, ανάμεσα στις διαπραγματευόμενες πλευρές, φαίνεται πως οδεύει και αυτό προς οριστική διευθέτηση. Κυβέρνηση και Θεσμοί συμφώνησαν για την παροχή ασυλίας στα τραπεζικά στελέχη και τους δημόσιους υπαλλήλους που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων. 

Ποιοι εξαιρούνται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Το νομοσχέδιο δεν επεκτείνεται σε οφειλές μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, ιδιωτών (κάρτες, καταναλωτικά, χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής κ.λπ.).Οι ελεύθεροι επαγγελματίες,  μπορούν να αποταθούν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, για την διευθέτηση των οφειλών τους.

Τα έξι βήματα της διαδικασίας για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό:

Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχει έξι βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος προς ένταξη και δύναται να ολοκληρωθεί-από την ημέρα υποβολής της αίτησης-το αργότερο σε έξι μήνες.

Τα βήματα της διαδικασίας είναι τα εξής:

• Υποβολή αίτησης. Στο στάδιο αυτό θα ελέγχεται και το κατά πόσο η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας πληροί τα κριτήρια ένταξης στην εξωδικαστική διαδικασία.

• Με την υποδοχή της αίτησης για την υποβολή της οποίας θα απαιτείται η καταβολή παραβόλου (από 200 έως 400 ευρώ) θα γίνεται η ανάθεση σε συντονιστή μέσα από το μητρώο των επαγγελματιών που έχουν αυτή την ιδιότητα.

• Ο συντονιστής θα καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε συνάντηση εντός 15 ημερών, κατά την οποία θα παρουσιάζονται οι προτεινόμενες λύσεις για τη διευθέτηση της οφειλής.

• Θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις κατά τις οποίες θα συζητούνται οι προτεινόμενες λύσεις και αφού έχει διασφαλιστεί πρόοδος δηλαδή αφού συναινεί στην παράταση το 60% των πιστωτών. Η όλη διαδικασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξάμηνο.

• Θα παρουσιάζεται η τελική λύση που θα πρέπει να φέρει τη σύμφωνη γνώμη του 60% των πιστωτών ή του 40% όσων έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η λύση για ρύθμιση των οφειλών και ενδεχόμενο «κούρεμα» θα προβλέπει την εξόφληση της οφειλής με κατανομή των δόσεων βάσει της κατανομής των χρεών κάθε πιστωτή. Κάθε πιστωτής θα διασφαλίζεται ότι θα πάρει όσα θα έπαιρνε σε περίπτωση πτώχευσης της επιχείρησης.

• Η συμφωνία θα επικυρώνεται και θα ενεργοποιείται, δεσμεύοντας το σύνολο των πιστωτών.