Αγορές

Διώχνουν από τις τράπεζες τους ξένους «αλεξιπτωτιστές»


Ζήτημα "ελληνοποίησης" των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών θέτουν στους εποπτικούς φορείς κορυφαία τραπεζικά στελέχη, προκειμένου να περιοριστούν οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια. Το ζήτημα απασχολεί και το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, το οποίο σκοπεύει να προωθήσει θεσμικές αλλαγές μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς μνημονιακής εποπτείας.

Αντιρρήσεις και αντιστάσεις θα υπάρξουν όμως από πλευράς των ευρωπαϊκών Θεσμών, καθώς η ΕΚΤ και ο SSM θέλουν να κρατήσουν υπό ασφυκτική εποπτεία τις ελληνικές τράπεζες, επιμένοντας στην τήρηση των κανόνων που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Ο "καυγάς" γίνεται για τα στελέχη που διορίζει στις ελληνικές τράπεζες ο SSM, προκειμένου να συνδιοικούν και να ελέγχουν τις πρακτικές των ελληνικών διοικήσεων. Όμως, στην πράξη διαπιστώνονται προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή διοικητική λειτουργία, αλλά και την καθημερινή πρακτική των τραπεζών.

«Αλεξιπτωτιστές» σε άγνωστο έδαφος

Επισημαίνουν ειδικότερα, ότι η παρουσία των ξένων στελεχών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών προκαλεί σοβαρά προβλήματα, καθώς στην ουσία πρόκειται για «επισκέπτες», που συνδιοικούν από απόσταση. Εξηγούν ότι τα συγκεκριμένα στελέχη διαμένουν στις πατρίδες τους στο εξωτερικό και έρχονται στην Ελλάδα μόνο για τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, ή για τις συνελεύσεις.

Η γενικότερη συνεισφορά και ο ρόλος τους αμφισβητούνται επίσης επειδή οι ξένοι τραπεζίτες είναι αποκομμένοι από την ελληνική πραγματικότητα, δεν γνωρίζουν την ελληνική νομοθεσία και λειτουργούν με τη νομοθεσία που ισχύει στις χώρες τους.

Έμπειρο τραπεζικό στέλεχος σημειώνει χαρακτηριστικά τις διαφωνίες που υπήρχαν και υπάρχουν στο ζήτημα του χειρισμού των κόκκινων δανείων και τις διαδικασίες πώλησής τους σε funds. Τα στελέχη που προέρχονται από το εξωτερικό θέλουν πιο γρήγορες διαδικασίες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας και χωρίς να είναι σε θέση να εκτιμήσουν ποιό θα είναι το πρακτικό αποτέλεσμα κάθε νομοθετικής ρύθμισης, ή της πρακτικής των τραπεζών.

Οπως επισημαίνεται από τραπεζικούς παράγοντες, στην προσπάθεια διευθέτησης του προβλήματος  με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα κόκκινα δάνεια τους, χάθηκε πολύτιμος χρόνος ώσπου οι ξένοι να κατανοήσουν τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Δυσλειτουργίες

Στους ξένους «αλεξιπτωτιστές» τραπεζίτες καταλογίζεται ακόμη ότι, επειδή έχουν τις «πλάτες» του SSM - από τον οποίο διορίστηκαν, επιχειρούν να επιβάλουν αποφάσεις στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών. Όμως, την ευθύνη της υπογραφής, έχει ο διευθύνων σύμβουλος και αυτός θα έχει τις συνέπειες, εάν η απόφαση αντιτίθεται στη νομοθεσία.

Αυτό το μπρα ντε φέρ συμβαίνει συχνά στα Δ.Σ. των τραπεζών καθιστώντας δύσκολη τη συμβίωση των δύο πλευρών και δυσχεραίνοντας παράλληλα εσωτερικές λειτουργίες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όλες αυτές τις δυσλειτουργίες οι ηγεσίες των τραπεζών θα τις θέσουν σε όλους τους εποπτικούς φορείς, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στον SSM και στην ΕΚΤ, με στόχο να περιοριστούν οι «επισκέπτες τραπεζίτες». Θα ζητήσουν να τεθεί ως όρος ότι όλα τα μέλη των Δ.Σ. θα διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, ή  να επιλεγούν άλλα στελέχη - ανεξαρτήτως εθνικότητας - που (θα) διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Στην ουσία πρόκειται για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου επιλογής των διοικητικών στελεχών των τραπεζών, με γνώμονα να διευκολυνθεί η προσπάθεια επιστροφής τους στην κανονικότητα.