Ελλάδα

Εξαιρούνται με απόφαση Τσακαλώτου οι αρχαιολογικοί χώροι από το Υπερταμείο


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα τη Κυβέρνησης χθες το ΦΕΚ με το οποία ανακαλείται η μεταβίβασης 2330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, από τα 10119 που είχαν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ, βάσει του άρθρου 196 του ν.4389/2016, με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στο υπερταμείο είχαν εκχωρηθεί αρχαιολογικοί χώροι της Κνωσσού, των Αιγών (Βεργίνα), του Προϊστορικού Ακρωτηριού της Θήρας, του Λευκού Πύργου, εκατοντάδων βυζαντινών, ενετικών και οθωμανικών μνημείων φαίνεται πως λήγει αισίως, παρότι με καθυστέρηση 4 μηνών, από την ώρα που έγινε γνωστή η μεταβίβαση και ξέσπασε ο θόρυβος.

Σήμερα μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα –επίσης με αδικαιολόγητη καθυστέρηση- την πλήρη λίστα με τα 2330 ακίνητα, που ταύτισε το Υπουργείο Πολιτισμού το Νοέμβριο. Λίστα που μεταβιβάστηκε στο ΥΠΟΙΚ για να προβεί στις εξαιρέσεις.

Το επίδικο της υπόθεσης ήταν και παραμένει, μέχρι να δούμε τι ακριβώς προβλέπει το ΦΕΚ του ΥΠΟΙΚ, η διαχείριση για 99 έτη των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, απαλλοτριωμένων οικοπέδων όπου διενεργούνται ανασκαφές, αρχαιολογικών μουσείων και αποθηκών αρχαιοτήτων.

Σε στάση αναμονής είναι  ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι δήμαρχοι Πατρέων και Σπάρτης που είχαν καταφύγει στο ΣτΕ για να δουν αν το ΦΕΚ Τσακαλώτου, που είναι και το εφαρμόσιμο,οριστικά κλείνει την κερπόρτα στην εμπορική εκμετάλλευση των αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ακινήτων στο Υπερταμείο, χωρίς να αφήνει "παραθυράκια".

Διαβαστε επισης