Χάθηκαν από το ελληνικό χρηματιστήριο οι μεγάλες θέσεις short που είχαν τα τελευταία χρόνια αρκετά ξένα funds, ποντάροντας σε σενάρια καταστροφή, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία ανοικτή αρνητική θέση, καθώς έκλεισε και η τελευταία, που αφορούσε τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.
Αυτή η θέση short είχε ανοίξει στις 21 Νοεμβρίου από το λονδρέζικο fund QRT (QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED) και αφορούσε το 0,52% των μετοχών της Εθνικής, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα η θέση μειώθηκε στο 0,46% και σήμερα έχει πέσει στο μηδέν. Όπως εκτιμούν χρηματιστές, ήταν βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπική κίνηση, που βασιζόταν στην υπόθεση ότι, μετά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των περισσότερων από 200 εκατ. μετοχών της Εθνικής που διατέθηκαν με το placement του ΤΧΣ, η προσφορά τίτλων θα ήταν μεγάλη και θα οδηγούσε σε σημαντική πτώση της μετοχής -άλλωστε, η τιμή διάθεσης του placement στα 5,30 ευρώ ήταν σχεδόν 20% χαμηλότερη από την τιμή έναρξης της διαπραγμάτευσης των μετοχών που διατέθηκαν, κάτι που σήμαινε ότι υπήρχε περιθώριο ρευστοποιήσεων με κέρδη από όσους είχαν αγοράσει μέσω του placement.
Ακόμη και αυτό το τελευταίο κερδοσκοπικό παιχνίδι στο ΧΑ από ένα hedge fund που αξιοποιεί στρατηγικές short δείχνει τη μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί στη χρηματιστηριακή αγορά, τονίζουν χρηματιστές. Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, τα funds ακολουθούσαν κερδοσκοπικές στρατηγικές σε μακρύ χρονικό ορίζοντα και πόνταραν σε ακραία σενάρια, ιδιαίτερα για τις τράπεζες. Τώρα, όμως, η τελευταία κερδοσκοπική επίθεση που καταγράφηκε, στην Εθνική, ήταν εντελώς ρηχή και βραχυπρόθεσμη και δεν ενσωμάτωνε κάποιο ποντάρισμα σε καταστροφή, αλλά την εύλογη προσδοκία ότι η εισαγωγή πολλών μετοχών θα έφερνε πίεση, κάτι που τελικά συνέβη σε πολύ μικρό βαθμό, με τη μετοχή της Εθνικής να παρουσιάζει αξιοσημείωτη σταθερότητα μετά την ολοκλήρωση του placement.
Όπως φαίνεται στον πίνακα της Επ. Κεφαλαιαγοράς, το αμέσως προηγούμενο κερδοσκοπικό παιχνίδι στήθηκε στην Τέρνα Ενεργειακή από το fund Millenium με μια θέση που αντιστοιχούσε στο 0,51% των μετοχών, η οποία άνοιξε και έκλεισε μέσα στον Αύγουστο. Ιδιαίτερα δραστήρια, με θέσεις σε τράπεζες, στη ΔΕΗ και στην Cairo Mezz ήταν η Lansdowne Partners κυρίως το 2022, η οποία είχε απασχολήσει την αγορά εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς ανέλαβε πολλά και φιλόδοξα κερδοσκοπικά στοιχήματα, ποντάροντας σε ακραία σενάρια, που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν.
Το αποκορύφωμα αυτών των... ευγενών δραστηριοτήτων του fund ήταν μια έκθεση που είχε συντάξει και επικοινωνήσει σε μεγάλους επενδυτές τον Οκτώβριο του 2018, όπου προέβλεπε όλων των ειδών τις οικονομικές καταστροφές: από κατάρρευση των τραπεζών επειδή θα χρειάζονταν νέα κεφάλαια 7 δισ., μέχρι κατάρρευση της ΔΕΗ που θα επιβάρυνε και τις τράπεζες. Η Lansdowne Partners είχε παρουσιάσει αυτή την έκθεση σε θεσμικούς, έχοντας ήδη πάρει θέσεις short στις μετοχές των τραπεζών και της ΔΕΗ και είχε προκαλέσει τριγμούς στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά βέβαια τα σενάρια της διαψεύσθηκαν αργότερα και όταν έγινε... ταμείο από την κερδοσκοπική επίθεση δεν δικαιώθηκαν οι προσδοκίες του fund, με αποτέλεσμα να απολυθεί ο αναλυτές που συνέταξε την έκθεση.
Τι σημαίνει, όμως, η εξαφάνιση των short αυτή τη χρονική περίοδο για το ΧΑ; Αναλυτές τονίζουν ότι τα fund της υποτιμητικής κερδοσκοπίας αποφεύγουν τις αγορές που θεωρούν ότι βρίσκονται σε μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία, κάτι που επιβεβαιώνει έμμεσα τις ανοδικές προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Άλλωστε, τα 8 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν μόλις πρόσφατα από ξένους επενδυτές για μετοχές της Εθνικής πιστοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο ότι τα διεθνή κεφάλαια επιστρέφουν στο ΧΑ.