Πολιτική

Εκρηκτικό κοκτέιλ «βυθίζει» τις αγορές


Το δημοψήφισμα στη Βρετανία και σε συνάρητης με την πτώση που  καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, οδεύοντας προς το μεγαλύτερο πτωτικό σερί εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα, με τις τράπεζες να «οδηγούν» τις απώλειες και τους επενδυτές να ετοιμάζονται για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών την επόμενη εβδομάδα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στα Χρηματιστήρια που δεν άφησε ανέπαφο και το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές συνέχισαν το σπιράλ καθόδου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, όντας σφόδρα επηρεασμένες από τη νέα πτώση του πετρελαίου, αλλά  και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι που έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Τελικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,86% στις 6.115 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 2,25% στις 9.834 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 2,24% στις 4.306 μονάδες.

Εκτός των διεθνών εξελίξεων που επηρρεάζουν το Χ.Α.,το ράλι της ελληνικης αγοράς με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο +50% και πλέον από τα προ τετραμήνου χαμηλά του, με αρκετές δεκάδες μετοχών να υπεραποδίδουν με αποδόσεις 100% και 200%, έδωσε το έναυσμα για επιθετικές πωλήσεις από ξενα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες τα funds προχωρούν στην κατοχύρωση κερδών, αντλώντας πολύτιμη ρευστότητα αναδιατάσσοντας τη στρατηγική τους αναμένοντας τις αποφάσεις για τα επιτόκια αλλά και το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Τα θετικά νέα για την ελληνική αγορά (κλείσιμο της αξιολόγησης) είχαν ήδη προεξοφληθεί και δεν είχαν τη δυναμική να μετριάσουν την πτώση. Σε δίνη πιέσεων βυθίστηκαν  τα τραπεζικά χαρτιά, που παραμένουν αδύναμος κρίκος  της αγοράς, παρουσιάζοντας έντονη μεταβλητότητα τις τελευταίες μέρες. Η «συμπεριφορά» τους συναρτάται με  τη στάση ισχυρών χαρτοφυλακίων και διεθνών funds, τα οποία ακολουθούν επιθετική κερδοσκοπική τακτική, συνδυάζοντας τις τοποθετήσεις σε μετοχές με κινήσεις στα Παράγωγα.

Το επικείμενο τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την επόμενη Παρασκευή, αυξάνει την κινητικότητα, με στόχο τη χειραγώγηση των τιμών στα επιθυμητά επίπεδα και τη διασφάλιση βραχυχρόνιων κερδών.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων  «αγόρασαν στην προσδοκία και ρευστοποιούν στο γεγονός», ανοίγοντας έναν νέο κύκλο δοκιμασίας για την αγορά.

Σημαντική παράμετρο για την πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα εκτιμάται ότι αποτελεί το επικείμενο τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων, όπου πολλά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού έχουν σημαντικές ανοιχτές θέσεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι τα τεχνικά στοιχεία συνηγορούν σε περαιτέρω συσσώρευση των τιμών στα τρέχοντα επίπεδα, ώσπου η αγορά να βρει νέους καταλύτες που θα δώσουν κατεύθυνση.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι βασικοί δείκτες κινούνται  σε περιοχές βραχυχρόνιων αντιστάσεων, όπου ούτως ή άλλως αναμενόταν  συσσώρευση και αυξημένη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Ιούνιος προμηνύεται «καυτός» μήνας, τόσο οικονομικά όσο και χρηματιστηριακά, με τις όποιες εξελίξεις να αποτυπώνονται στις τραπεζικές μετοχές και τα bluechips.

Το spread έχει ήδη πλησιάσει κοντά στα επίπεδα που βγήκαμε στις αγορές χωρίς ακόμα η ΕΚΤ να συμμετέχει σε αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα προσελκύοντας κεφάλαια που δεν έχουν διέξοδο αυτή την στιγμή σε αποδόσεις. Όσο τώρα το ρίσκο χώρας απομακρύνεται θα βλέπουμε την πτώση των επιτοκίων να συνεχίζεται… Κάτι το οποίο μπορεί να κάνει την διαφορά τόσο στην αγορά όσο και στην οικονομία.

Στατιστικά συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 618,67 μονάδες με πτώση -4,18%, με υψηλό στις 647,56 μονάδες (+0,29%) και χαμηλό στις 615,44 μονάδες (-4,68%). Απώλειες -5,32% ο FTSE 25 στις 168,53 μονάδες, «βουτιά» -9,75% ο τραπεζικός δείκτης στις 47,74 μονάδες. Στα 96,44 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Πτώση -7,69% η Alpha Bank στα 2,16 ευρώ, -13,58% η Πειραιώς στα 0,229 ευρώ, -9,42% η Εθνική στα 0,25 ευρώ, -10,53% Eurobank στα 0,85 ευρώ. Σημαντικές απώλειες -1,22% ο Τιτάνας, -2,55% ο ΟΤΕ, -3,87% ο ΟΠΑΠ, -5,19% ο Μυτιληναίος, -1,53% η Motor Oil, -11,27% η MIG, -6,02% τα ΕΛΠΕ, -4,49% ο Ελλάκτωρ, -5,56% η ΔΕΗ.