“Ανάποδο σκωτσέζικο ντους” επεφύλασσε στους επενδυτές η χρηματιστηριακή αγορά, που βυθίστηκε σήμερα στα βαθιά παγωμένα νερά της διόρθωσης και βγήκε τελικά ενισχυμένη “στον αφρό”, δίνοντας υποσχέσεις για καλύτερη συνέχεια με υψηλές αποδόσεις.
Μόνο ένα “πρόσχημα” ήθελε για να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να γυρίσει ανοδικά, μετά από πολλές ημέρες πτώσης, που αφαίρεσε 20% από τη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών και περίπου 5 δισ. από τη συνολική κεφαλαιοποίηση. Το βρήκε στις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ΕΚΤ και του ΙΟΒΕ, που προβλέπουν αντίστοιχα ότι τα νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας θα είναι μικρότερα απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί και ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας την τρέχουσα χρονιά θα υπερβούν τις αρχικές προβλέψεις.
Ετσι μια φυσιολογική διόρθωση που έπαιρνε διαστάσεις ακραίας υπερβολής, κατέληξε σε εντυπωσιακό ριμπάουντ, με μεταστροφή κλίματος και πλήρη ανατροπή σκηνικού.
Από το ναδίρ της μεγάλης πτώσης που προκάλεσε μικροπανικό και ανησυχίες, η αγορά γύρισε σε ανοδική κατεύθυνση, υπερκάλυψε τις απώλειες και έκλεισε με εντυπωσιακά κέρδη, σκορπίζοντας αισιοδοξία και ενθουσιασμό.
Το ριμπάουντ των τραπεζών
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης έγραψε αρχικά χαμηλό -5,03% και μέσα σε 4 ώρες πραγματοποίησε άλμα (ενδοσυνεδριακή διακύμανση) +12,4%(!), τερματίζοντας με άνοδο 7,06%! Σε πρωταγωνιστικό ρόλο η Εθνική, που από -4,7% εκτινάχθηκε στο +11%! Ενδοσυνεδριακό άλμα μεγαλύτερο του +10% πραγματοποίησαν και οι άλλες τραπεζικές μετοχές.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε αρχικά -2,35% στις 726,02 μονάδες. Ανακάμπτοντας σταδιακά όχι μόνον επανήλθε σε θετικό έδαφος, αλλά έκλεισε με κέρδη +1,45% στις 754,25 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,66%% στις 1.793,36μονάδες.
Το διεθνές κλίμα
Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ και αναλυτές επισημαίνουν ότι με τη μεγάλη πτώση των προηγούμενων ημερών και τη νέα "βουτιά" στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, μια φυσιολογική διόρθωση πήρε χαρακτήρα ακραίας υπερβολής -όπως ήταν και το προηγηθέν παρατεταμένο ράλι του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Τελικά επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για διόρθωση των υπερβολών, σταθεροποίηση και ανάκαμψη σε υψηλότερα επίπεδα.
Στην ισχυρή ανοδική αντίδραση συνέβαλε και η βελτίωση κλίματος στις διεθνείς αγορές, εν μέσω συνεχιζόμενης κινδυνολογία για επικείμενο “σπάσιμο της φούσκας”, που θα προκαλέσει ντόμνο καταστροφικών επιπτώσεων. Ο DAX πήγε μέχρι -2,4% και έχει γυρίσει πλέον θετικός, ενώ στη Wall Street o Dow Jones ενισχύεται σταδιακά και αυτή την ώρα βρίσκεται στο +1,5%.
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ αντικείμενο προβληματισμού παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τα ανησυχητικά στοιχεία για ελλείμματα και χρέος, οι αβέβαιες προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και το ζήτημα των κόκκινων δανείων.
Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η σφοδρότητα και η ταχύτητα της διόρθωσης ήταν αντίστοιχες εκείνων του προηγηθέντος ανοδικού ράλι. Η αγορά έδειξε σήμερα αντοχές και δυναμική, αλλά το βραχυχρόνιο ρίσκο παραμένει υψηλό,
Τώρα το ζήτημα είναι πού θα ισορροπήσει η αγορά και αν θα αλλάξει η μεσοχρόνια τάση. Οι βασικοί δείκτες έχουν διασπάσει καθοδικά διαδοχικές στηρίξεις. Με τη σημερινή ενδοσυνεδριακή αντίδραση ο ΓΔ κράτησε τη σημαντικότερη στήριξη των 745-750 μονάδων, Ενδέχεται όμως να δοκιμάσει πάλι τις αντοχές της.
Κατεύθυνση θα συνεχίσουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές. Σήμερα η Εθνική πραγματοποίησε ενδοσυνεδριακή αντίδραση +15,6%, γυρίζοντας από -4,7% σε +11%. Ακολούθησε σε απόδοση η Alpha με +10%. Attica +4,9%, Πειραιώς και Eurobank +3,4%, Τρ. Ελλάδος +3%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ +2,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος +2,2%, Lamda +1,1%, ΔΕΗ και Τιτάν +0,8%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -3,5%, Jumbo -1,6%, Φουρλής -1,3%, ΟΠΑΠ -0,8%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση MIG +10%, Αβαξ +3,7%, Ικτίνος και Cenergy +3,1%, Profile +2,9% Intracom +1%.