Θεωρείται κάτι σαν αξίωμα στην οικονομία, ότι η αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, σημαίνει-σηματοδοτεί αύξηση και των τιμών λιανικής. Ενδεχομένως, λοιπόν, τα χειρότερα να έπονται σ’ ό,τι αφορά την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα και αγαθά, αν ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφουν ραγδαία αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών τον Ιανουάριο.
Πριν, δηλαδή, ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που προκάλεσε «τσουνάμι» παρενεργειών στις διεθνείς αγορές και επέτεινε την ενεργειακή κρίση, ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία παρουσίασε σημαντική αύξηση, της τάξης του 31,8%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2021. Παράλληλα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναρριχήθηκε στο 7,2% τον Φεβρουάριο και «καλπάζει» προς το 8% για τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:
- Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 47,3%, και
- Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 6,9%.
Επίσης ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 9,7% τον Ιανουάριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.
Σε κάθε περίπτωση ο πληθωρισμός, όπως πλέον παραδέχονται τα επίσημα χείλη από Ελλάδα και Ευρώπη, ήρθε για να μείνει και μάλιστα να εδραιωθεί σε υψηλά επίπεδα για όλο το 2022. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές στα εμπορεύματα, όπως στα σιτηρά αλλά και στα καύσιμα, επιτείνοντας τις συνθήκες ασφυξίας που βιώνουν τα νοικοκυριά. Η πλειονότητα των εκτιμήσεων αλλά και τα στοιχεία όπως αυτά της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούν τον εισαγόμενο πληθωρισμό, καταδεικνύουν ότι το εγγύς μέλλον θα είναι ζοφερό, χωρίς να προκύπτει κάποια ουσιαστική προσδοκία για αλλαγή του κλίματος και των συνθηκών.
Ανακοινώνεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης
Εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το νέο πακέτο στήριξης προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος. Στο πακέτο θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που θα αφορούν τα καύσιμα και δη τη βενζίνη που έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Επίσης το σχέδιο που επεξεργάζονται τα αρμόδια υπουργεία προβλέπει αύξηση της επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος κατά 25%, φτάνοντας δηλαδή από το 50% στο 75%.
Η ενίσχυση της επιδότησης κρίνεται επιβεβλημένη, εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου και χονδρικής ρεύματος, που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα «απόνερά» του.