Οικονομία

Βούλιαξε ο τουρισμός - Χάθηκαν 7,9 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο!


Έκρηξη του ελλείμματος του ισοζυγίου, μετά την αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 6% του ΑΕΠ και του ακαθάριστου χρέους στο 215% του ΑΕΠ

Πρωτοφανείς είναι οι απώλειες εσόδων του τουρισμού, καθώς μέχρι και τον Ιούλιο χάθηκαν 7,9 δισ. ευρώ ή το 4,5% του ΑΕΠ, ενώ άλλα 2,6 δισ. ευρώ χάθηκαν από τις εξαγωγές.

Πρόκειται για έσοδα που προέρχονται από ξένους τουρίστες, τα οποία φέτος δεν εισπράχθηκαν αφενός λόγω της πανδημίας αφετέρου λόγω των  παλινωδιών της κυβέρνησης, η οποία, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, δεν είχε κανένα προσανατολισμό και άνοιξε τα σύνορα ανεξέλεγκτα.

Αποτέλεσμα ήταν και τα έσοδα του τουρισμού να βουλιάξουν αλλά και να καταγραφεί έκρηξη της πανδημίας με εκατοντάδες καθημερινά κρούσματα, οι νεκροί να ανέρχονται σε εκατοντάδες και δεκάδες είναι οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι.

Οι απώλειες από τον τουρισμό, αλλά και από τις εξαγωγές, που επίσης κατέγραψαν σημαντική πτώση, εκτινάσσουν στα ύψη το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και σε συνδυασμό με την αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 6% του ΑΕΠ και του ακαθάριστου χρέους στο 215% του ΑΕΠ, δημιουργείται ένας ασφυκτικός κλοιός στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις από τον τουρισμό τον μήνα Ιούλιο περιορίστηκαν σε 577 εκατ. ευρώ, από 7.702,8 εκατ. ευρώ, που εισπράχθηκαν τον Ιούλιο του 2019.

Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 84,4%, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 85,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, οι εισπράξεις συρρικνώθηκαν σε 1.255 εκατ. ευρώ, έναντι 9.116,5 εκατ. ευρώ, που εισπράχθηκαν στο αντίστοιχο επτάμηνο του 2019, καταγράφοντας μείωση κατά 7.861,5 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 86,2% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 80,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Σε ότι αφορά στις εξαγωγές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση κατά 13,3%, ενώ οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,7% σε τρέχουσες τιμές (-5,3% σε σταθερές τιμές). Επισημαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό η μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών αντανακλά τη μείωση της αξίας των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Συνολικά στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 7,9 δισ. ευρώ, κατά 5,2 δισ. ευρώ αυξημένο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2019.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, αλλά και εκείνου των δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη σημαντική μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, καθώς και τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων.

isozygio

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα