Έκρηξη δωρεών και γονικών παροχών έφερε η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 800.000 ευρώ, αλλά πολλοί δωρητές ή γονείς έπεσαν στην παγίδα της Εφορίας και πλήρωσαν φόρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που προέρχονται από τις πράξεις των συμβολαιογράφων, το 2021 οι γονικές παροχές κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση έναντι του 2020, κατά 90,6%. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 49.452 πράξεις το 2021, έναντι 25.944 το 2020.
Επίσης, στην κατηγορία «Δωρεές εν ζωή» καταγράφηκε αύξηση 44,5%. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 22.669 πράξεις το 2021, έναντι 15.693 το 2020.
Γιατί αυξήθηκαν
Η έκρηξη των δωρεών και των γονικών παροχών οφείλεται στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Ειδικότερα, από την 1η Οκτωβρίου 2021, το αφορολόγητο όριο αυξήθηκε από 150.000 ευρώ, σε 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και για δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Πάνω από το αφορολόγητο αυτό ισχύει συντελεστής φόρου 10%.
Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία και συγκεκριμένα αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, χρήματα.
Όμως, ο νόμος προβλέπει, πως για να ισχύσει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ στις χρηματικές δωρεές, είναι υποχρεωτική η μεταφορά του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή ή του γονέα (για γονική παροχή) στον τραπεζικό λογαριασμό του αποδέκτη.
Χιλιάδες φορολογούμενοι αγνόησαν τη συγκεκριμένη παράμετρο και πραγματοποίησαν δωρεές και γονικές παροχές με την κατάθεση μετρητών.
Όλοι αυτοί εντοπίστηκαν από την ΑΑΔΕ και τους καταλογίστηκε φόρος δωρεάς, 10% σε ολόκληρο το ποσό.
Όμως, επειδή ήταν χιλιάδες οι περιπτώσεις με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ακυρώθηκαν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για το λόγο αυτό, στο διάστημα από 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 9η Σεπτεμβρίου 2022.
Έτσι οι δωρεές που έγιναν με την κατάθεση μετρητών στο διάστημα αυτό απαλλάσσονται από το φόρο 10% για ποσά μέχρι 800.000 ευρώ και τα ποσά που βεβαιώθηκαν διαγράφονται ή αν έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται ή επιστρέφονται.
Όμως, από τις 10 Σεπτεμβρίου 2022 και εφεξής οι δωρεές χρηματικών ποσών μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνονται μέσω τράπεζας με μεταφορές ποσών από τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή στον τραπεζικό λογαριασμό του αποδέκτη σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται φόρος 10% επί του ποσού.
Πόθεν έσχες
Η άλλη παγίδα για τους δωρητές ήταν το πόθεν έσχες. Δηλαδή τα ποσά που δωρίζονται θα πρέπει υποχρεωτικά να προκύπτουν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.
Διαφορετικά, τους διενεργείται έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και αν βρεθούν καταθέσεων αδήλωτα ποσά φορολογούνται με 33%, ως εισόδημα από άγνωστη πηγή και στον φόρο επιβάλλονται και προσαυξήσεις, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.
Η σπουδή των φορολογουμένων για να πραγματοποιήσουν δωρεές και γονικές παροχές το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2021, είναι επειδή χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των τεκμηρίων από τους αποδέκτες και η συναλλαγή θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός του επίμαχου φορολογικού έτους.
Δηλαδή ο υιός που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, οι γονείς του τον διευκολύνουν με μια χρηματική δωρεά, προκειμένου να μην πέσει στην παγίδα των τεκμηρίων.