Με μια διάταξη - έκπληξη για τις ομαδικές απολύσεις, που ξεφεύγει από όσα ήταν γνωστά κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, κατατέθηκε στη Βουλή στις 11 μ.μ. το πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή του συμπληρωματικού μνημονίου της δεύτερης αξιολόγησης.
Το ογκώδες νομοθετικό κείμενο των 242 σελίδων, που αναρτήθηκε στο parliament.gr, απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις πλήρως, αλλά αφήνει περιθώρια για την ανατροπή τους στα δικαστήρια.
Ειδικότερα, καταργείται η διαδικασία προέγκρισης των απολύσεων από το υπουργείο Εργασίας, όπως ακριβώς είχε προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προβλέπεται μόνο διαδικασία γνωστοποίησης των απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Η μη προσφυγή του εργοδότη στο ΑΣΕ, για τη γνωστοποίηση του σχεδίου απολύσεων, συνεπάγεται ακυρότητά τους.
Το ΑΣΕ εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση επί του σχεδίου απολύσεων που έχει κοινοποιηθεί, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον εργοδότη να το εφαρμόσει. Κατ' αυτή την έννοια, οι ομαδικές απολύσεις απελευθερώνονται.
Όμως, ορίζεται ταυτόχρονα ότι, εάν το ΑΣΕ εκδώσει αρνητική αιτιολογημένη απόφαση, επειδή κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, αυτό "συνιστά τεκμήριο ακυρότητας των απολύσεων, σε περίπτωση προσφυγής των απολυόμενων στα πολιτικά δικαστήρια",όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου.
Δηλαδή, ο εργοδότης που θα έχει εφαρμόσει ένα σχέδιο απολύσεων χωρίς την έγκριση του ΑΣΕ, θα διατρέχει τον κίνδυνο να ακυρωθούν οι απολύσεις από τα δικαστήρια και να υποχρεωθεί να επαναπροσλάβει τους απολυθέντες και να πληρώσει μισθούς για την περίοδο από την απόλυση μέχρι την επαναπρόσληψη.