Σε 22,5 έτη καταδικάστηκε καθεμιά από τις τρεις ιδιοκτήτριες των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη που φέσωσαν με εκατομμύρια ευρώ δεκάδες το εκπαιδευτικό προσωπικό τους.
Η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών καταδίκασε πρωτόδικα την Κατ. Ζηρίδη και τις κόρες της Μαρία και Τζωρτζίνα Ζηρίδη-Σπέντζου σε φυλάκιση 22 ετών και 6 μηνών εκάστη. Πρόκειται για την ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί για πλημμεληματικές πράξεις.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Documento News, η καταδικαστική απόφαση σε βάρος των ιδιοκτητριών του πασίγνωστου σχολείου, το οποίο έκλεισε πριν από λίγα χρόνια πνιγμένο στα χρέη, και η επιβολή πολύχρονων ποινών φυλάκισης αφορούν μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων απόλυσης σε εργαζόμενους, μη καταβολή δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για την περίοδο 2015-20.
Οπως εξηγούν στο Documento οι δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση, από τα 22,5 χρόνια που έλαβε η καθεμιά από τις τρεις κατηγορούμενες, τα εκτιτέα είναι τα οκτώ. Το δικαστήριο δεν απεφάνθη επί της αναστολής της ποινής, ωστόσο η έφεση σε αυτές τις περιπτώσεις έχει ανασταλτική ισχύ. Συνεπώς, εάν δεν αλλάξει κάτι στην έφεση που θα εκδικαστεί μέχρι το τέλος του έτους, οι καταδικασθείσες θα υποχρεωθούν να εκτίσουν την ποινή τους.
Μάλιστα, η απόφαση απαιτεί την καταβολή όλων των χρεωστούμενων μισθών, των επιδομάτων και των δώρων από το 2015 κι έπειτα, καθώς αναγνωρίζει την «επιχειρησιακή συνήθεια» στην πληρωμή εκτός μισθολογίου αμοιβών.
Ικανοποίηση στην ΟΙΕΛΕ
Ενθουσιώδης ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), που κάνει λόγο για «βαρύ πέλεκυ».
«Επιτέλους, η δικαιοσύνη μίλησε! Μετά από χρόνια προκλητικής μεταχείρισης από την πολιτεία και τους φορείς της που ξεπέρασαν κάθε όριο ευνοιοκρατίας, οι κ.κ. Κατερίνα Ζηρίδη, Μαρία Σπέντζου-Ζηρίδη και Γεωργία Σπέντζου-Ζηρίδη βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις ευθύνες των πράξεών τους. Η πολυετής κακοδιαχείριση εις βάρος των κρατικών ταμείων και των εκπαιδευτικών τιμωρήθηκε. Η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο είναι ιστορική» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση και καταλήγει: «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους αγωνιζόμενους συναδέλφους μας των οποίων ο κόπος και η αγωνία δικαιώθηκαν».
Ενδοξη ιστορία, άδοξο τέλος
Το Λύκειον η Αθηνά, όπως λεγόταν αρχικά το σχολείο που ίδρυσε το 1933 στον Πειραιά ο Αδαμάντιος Συρίγος και ανέλαβε στη συνέχεια ο κορυφαίος του εκπαιδευτικός Γεώργιος Ζηρίδης, έμελλε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Τις δεκαετίες που στεγαζόταν στη λεωφόρο Κηφισίας χιλιάδες παιδιά φοίτησαν στις υπερσύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις του, ενώ το 2002 μετεγκαταστάθηκε σε μεγάλη έκταση στα Σπάτα.
Το 2001 αδελφοποιείται με τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όμως 19 χρόνια μετά το σχολείο πνίγεται στα χρέη και κλείνει οριστικά τις πόρτες του.
«Δικαίωση ύστερα από τέσσερα χρόνια»
Σε δήλωσή τους στο Documento οι δικηγόροι Τάσος Κυριακίδης και Τίνα Παρούση αναφέρουν: «Με τη δημοσίευση της υπ’ αρ. 677/2024 απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που επέβαλε στις ιδιοκτήτριες και μόνες υπεύθυνες των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη τις απολύτως πρέπουσες ποινές για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας από πλευράς τους αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την εμπιστοσύνη και την υπομονή των εντολέων μας και για τον αγώνα που δίνουμε μαζί τους εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια».