Πολιτική

Εκλογικό σταυρόλεξο για Μητσοτάκη-ΝΔ, με Κασιδιάρη, Βελόπουλο, ΕΑΝ και κεντροδεξιά


 Μπροστά σε ένα δύσκολο πολιτικό και εκλογικό «σταυρόλεξο» βρίσκονται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του στο Μαξίμου, επιδιώκοντας να επιτύχουν αντικρουόμενους στόχους: Να αντλήσουν ψήφους από τη δεξαμενή των δυνητικών ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη, χωρίς όμως να δυσαρεστήσουν κεντρώους και φιλελεύθερους κεντροδεξιούς, που διάκεινται φιλικά προς τη ΝΔ αλλά έχουν... “αλλεργία” στα ανοίγματα προς τον ακροδεξιό χώρο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα προσδοκώμενα εκλογικά οφέλη από την μη κάθοδο του νεοναζιστικού πολιτικού μορφώματος στις εκλογές είναι μικρά για τη ΝΔ – κάτω του 1%. Ομως στα κομματικά επιτελεία οι εκτιμήσεις είναι διαφορετικές: Υπολογίζουν ότι ελλείψει άλλης “χρήσιμης επιλογής” για τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, η  ΝΔ μπορεί να αποσπάσει σημαντικό κομμάτι ψήφων, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 1,5% με 1,8%.

Για να το επιτύχει όμως πρέπει να υιοθετήσει πιό δεξιά ρητορική σε πολλά θέματα – από το μεταναστευτικό ώς τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και εσωτερική τάξης, με κίνδυνο να χάσει κεντρογενείς και φιλελεύθερους ψηφοφόρους της.

Ο εκ δεξιών κίνδυνος

Στο εκλογικό επιτελείο της ΝΔ  εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να συγκεραστούν οι δύο στόχοι – η προσέλκυση “ορφανών” ψήφων  του κόμματος Κασιδιάρη και το άνοιγμα προς τον κεντροδεξιό χώρο, όπου μαζί με το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρούν λοιπόν ότι το σημαντικότερο είναι να εξουδετερωθεί ο εκ δεξιών κίνδυνος. Να αποτραπεί δηλαδή η μαζική μετακίνηση ακροδεξιών ψηφοφόρων σε έναν πολιτικό σχηματισμό αυτού του χώρου, που θα μπορούσε να καταστεί νέος ισχυρός πόλος, να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στις επικείμενες εκλογές και να εμφανιστεί ισχυρότερος  στις επόμενες που θα ακολουθήσουν.

Οπως τονίζουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, στόχος της ΝΔ στην παρούσα φάση πρέπει να είναι ο κατακερματισμός αυτού του χώρου και η μεγάλη διασπορά ψήφων, ώστε αφ΄ενός να μην αναδειχθεί ισχυρός πόλος και αφ΄ετέρου να είναι αρκετά υψηλό το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Το υψηλό συνολικό ποσοστό των  κομμάτων εκτός Βουλής θα έχει ιδιαίτερη σημασία στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική και bomus εδρών: Οσο μεγαλύτερο είναι, τόσο μικρότερο ποσοστό θα χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να επιτύχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία ή να την προσεγγίσει.

Εξίσωση με δύο “άγνωστους Χ”

Οι δύο “άγνωστοι Χ” που υπεισέρχονται στους εκλογικούς υπολογισμούς μετά τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, είναι το “ΕΑΝ” του πρώην αντεισαγγελέα Αν. Κανελλόπουλου και η “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου. Σ' αυτά τα δύο κόμματα εκτιμάται ότι θα στραφεί μεγάλο μέρος των “ορφανών” ψηφοφόρων που θα μεταβούν στις κάλπες και δεν θα προτιμήσουν την αποχή.

Η εσωτερική κρίση φαίνεται ότι έχει ανακόψει τη δυναμική της “Ελληνικής Λύσης”, η οποία μπορεί τώρα να ανακτήσει μέρος των απωλειών της προσελκύοντας ψηφοφόρους του ιδεολογικού φάσματος Κασιδιάρη-Χρυσής Αυγής και των μικρών ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών.

Οσον αφορά το “ΕΑΝ”, παράγοντες της ΝΔ και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ώς  την ημέρα των εκλογών σταδιακά θα “ξεθυμαίνει” και δεν θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους. Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του επικεφαλής του κόμματος μάλλον απογοήτευση προκάλεσαν στους δυνητικούς ψηφοφόρους του...

Διαβαστε επισης