Πολιτική

Εκλογή Προέδρου από το λαό με «φόντο» δημοψήφισμα


 Πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων του ιδίου αλλά και της κυβέρνησης, αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ. Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε ώριμη την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το θέμα. Έσπευσε πάντως να αποσαφηνίσει, ότι το εν λόγω δημοψήφισμα, αν και εφόσον πραγματοποιηθεί, θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά στον εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε διαλλακτικός σε ότι αφορά στη μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή λέγοντας πως «δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε πάντοτε κατώφλι. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει».

Για την απλή αναλογική και την κατάργηση του μπόνους, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει μικροϋπολογισμούς απλά επιτελεί το καθήκον της. «Δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε 200. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας. Αν δεν ψηφιστεί, θα πάρουμε τις 50 έδρες. Δεν κάνουμε μικροϋπολογισμούς,. Πάμε με τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που κάναμε με τα άλλα κόμματα. Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17».

Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός συνέχισε τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη κυβέρνηση και τις δικαστικές αρχές, με αφορμή τις δίκες για την υπόθεση Siemens. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επίορκους δικαστές σημειώνοντας πως «στόχος της κυβέρνησης είναι η ισότητα, η δικαιοσύνη, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, κάτι το οποίο ο κόσμος καταλαβαίνει. Η Siemens πλήρωσε σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα δεν πλήρωσε κανείς. Σεβόμαστε την δικαιοσύνη αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς. Υπάρχει ανάγκη για αυτοκάθαρση στην δικαιοσύνη». 

Για το Plan B

«Προφανώς και είχα ζητήσει μία εικόνα για το τι θα γινόταν σε περίπτωση που η χώρα έβγαινε εκτός Ευρωζώνης» δήλωσε ο πρωθυπουργός και παραδέχθηκε ότι ένας από τους λόγους που έκανε πίσω ήταν αυτά που διάβασε. «Οι επιπτώσεις θα ήταν οδυνηρές για τους πιο αδύναμους. Όχι για αυτούς που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, τους πλούσιους επιχειρηματίες με τις φτωχές επιχειρήσεις που κλείνουν τώρα η μία μετά την άλλη», είπε. 

Για την συμφωνία μετά το δημοψήφισμα 

Για τη συμφωνία μετά το δημοψήφισμα, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι «πετύχαμε μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση για τρία χρόνια. Κρατήσαμε τις κύριες συντάξεις. Αποφύγαμε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία. Μας ζητούσαν άμεση περικοπή του ΕΚΑΣ, πετύχαμε σταδιακή περικοπή. Το 2018 με την εθνική σύνταξη, θα φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις