Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, αποδυνάμωση του κυβερνητικού συνασπισμού και νέες δυσκολίες για την Ανγκελα Μέρκελ φέρνει το αποτέλεσμα των βουλευτικών στη Βαυαρία. Για «πολιτικό σεισμό» μιλούν αναλυτές, εκτιμώντας ότι η εκλογική καθίζηση των Χριστιανοκοινωνιστών – τοπικού βραχίονα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της καγκελαρίου - και η συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών, μπορεί να οδηγήσουν σε διάλυση του μεγάλου συνασπισμού που κυβερνά στο Βερολίνο και σε νέες πρόωρες εθνικές εκλογές.
Καθοριστικής σημασίας θα είναι πλέον η έκβαση των εκλογών που θα γίνουν τη μεθεπόμενη Κυριακή στο ομόσπονδο κρατίδιο της Εσσης. Εάν υποστεί και εκεί ήττα το μπλοκ των κυβερνητικών κομμάτων, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι πλέον ανοιχτά.
Στη Βαυαρία, το μεγαλύτερο και πλουσιότερο γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο, που είναι παραδοσιακά «κάστρο» της δεξιάς, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) επιτυγχάνουν μια πύρρεια νίκη, η οποία υπό διαφορετικό πρίσμα μπορεί να θεωρηθεί συντριβή: Παραμένουν πρώτο κόμμα, χάνοντας όπως περίπου το ¼ της εκλογικής τους δύναμης – και μαζί την αυτοδυναμία στο τοπικό κοινοβούλιο, πρώτη φορά μετά από 58 χρόνια.
Σύμφωνα με τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, το CSU συγκεντρώνει 35,5%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 47,7%.
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μπαίνει στην τοπική Βουλή συγκεντρώνοντας 11%, ποσοστό χαμηλότερο από το αναμενόμενο με βάση τις δημοσκοπήσεις.
Συντριβή υφίστανται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που χάνουν σχεδόν τη μισή εκλογική τους δύναμη, ακολουθώντας την εδώ διαδρομή του ΠΑΣΟΚ: Από 20,6% περιορίζονται σε μόλις 9,9%. Αυτή η καθίζηση μάλλον θα επηρεάσει τη στάση του κόμματος σε εθνικό επίπεδο, καθώς επιβεβαιώνεται ότι η κυβερνητική συνεργασία με τους χριστιανοδημοκράτες είναι εκλογικά καταστροφική για το SPD.
Μεγάλοι κερδισμένοι οι Πράσινοι, που υπερδιπλασιάζουν το ποσοστό τους και αναδεικνύονται δεύτερο κόμμα με 18,8% (από 8,9%).
Το τοπικό βαυαρικό κόμμα Ελεύθεροι Ψηφοφόροι συγκεντρώνουν το 11,5% (από 9%), ενώ οι Φιλελεύθεροι φαίνεται να μπαίνουν οριακά στη Βουλή με 5% (από 3,3% στις προηγούμενες εκλογές).
Η Αριστερά (Die Linke) αύξησε το ποσοστό της από 2,1% σε 3,5%.
Κυβέρνηση συνεργασίας
Το εκλογικό αποτέλεσμα υποχρεώνει τους Χριστιανοκοινωνιστές εταίρους της Μέρκελ να επιζητήσουν συνεργασίες για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.
Για να σχηματισθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χρειάζεται να εξασφαλίσουν τη συνεργασία των Πρασίνων, ή των δύο από τα υπόλοιπα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή.
Δεδομένου ότι το CSU έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ακροδεξιό AfD, αν δεν βρεί φόρμουλα συνεργασίας με τους Πράσινους πρέπει να απευθυνθεί στους Σοσιαλδημοκράτες, τους φιλελεύθερους («Ελεύθερους Δημοκράτες») και τους κεντροδεξιούς «Ελεύθερους Ψηφοφόρους».