Ανοιχτή σε προβλέψεις και εκτιμήσεις είναι η εκλογική μάχη των ΗΠΑ που αρχίζει σε λίγες ώρες και έχει «μαγνητίσει» το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη. Η Χίλαρι Κλίντον διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο ο απόλυτος ρυθμιστής για την τελική έκβαση των προεδρικών εκλογών, θα είναι οι 10 πολιτείες «κλειδιά». Παράλληλα άκρως σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό αποτελεί και το ποσοστό συμμετοχής των ισπανόφωνων και αφροαμερικανών στις εκλογές. Η υποψήφια των Δημοκρατικών επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των εν λόγων «κοινοτήτων» στην εκλογική διαδικασία, καθώς γνωρίζει εκ των προτέρων ότι έχουν στοχοποιήσει τον Ντόναλντ Τραμπ για μια σειρά από… αμφιλεγόμενες-ενδεχομένως και ρατσιστικές δηλώσεις του. Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων χρειάζεται περισσότερους λευκούς Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους από όσους προσήλθαν στις κάλπες το 2012, προκειμένου να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές του για νίκη.
Η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του πρακτορείο Reuters, υποστηρίζει ότι η Χίλαρι Κλίντον έχει 90% πιθανότητες να επικρατήσει στις εκλογές. Πρόσημο νίκης στην υποψήφια των Δημοκρατικών δίνουν και άλλα γκάλοπ των τελευταίων ημερών, ωστόσο κανείς στο «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών δεν πανηγυρίζει... Κάθε άλλο, καθώς όπως έχει καταδείξει η πρόσφατη ιστορία των εκλογών στις ΗΠΑ, οι πολιτείες «κλειδιά» είναι αυτές που καθορίζουν-διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Οι πολιτείες «κλειδιά»-Πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες
Το μεγάλο «έπαθλο» για τους δύο μονομάχους, σχετίζεται με τις πολιτείες της Φλόριντα, του Μίσιγκαν του Οχάιο, της Βόρειας Καρολίνας και της Πενσιλβάνια. Όπως αναφέρουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, αν η Κλίντον επικρατήσει τουλάχιστον σε τρεις από αυτές και κυρίως σε Φλόριντα, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια, τότε έχει εξασφαλίσει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την εκλογή της στην προεδρία των ΗΠΑ.
Από την πλευρά ο Τραμπ οφείλει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές, προκειμένου να πάρει για τα καλά το πάνω χέρι στην εκλογική «μάχη» και να κόψει πρώτος το νήμα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι δύο υποψήφιοι θα «κονταροχτυπηθούν» μέχρι τέλους στις πολιτείες «κλειδιά». Στην Φλόριντα η Κλίντον διατηρεί ένα πολύ μικρό προβάδισμα στην Φλόριντα, με 48% έναντι του 47%, ενώ στο Μίσιγκαν και στο Οχάιο φαίνεται ότι επικρατεί ισορροπία ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.
Στη Βόρεια Καρολίνα ο Ντόναλντ Τραμπ προηγούνταν κατά μια μονάδα, με 47% προς 46% της Χίλαρι Κλίντον. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω πολιτεία, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος διατηρούσε προβάδισμα κατά 30 εκατοστιαίες μονάδες μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων, ενώ η Κλίντον ήταν μπροστά, περίπου 80 μονάδες, μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων.
Ρυθμιστές οι ισπανόφωνοι
Το στρατόπεδο των Δημοκρατικών έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενεργοποιήσει το «ισπανόφωνο» κοινό και να το πείσει ότι πρέπει να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Η συμμετοχή των ισπανόφωνων, που κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία θα ψηφίσουν Χίλαρι Κλίντον, αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς των εκλογών. Οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν και σε ενεργή συμμετοχή και της αφροαμερικανικής κοινότητας, που παραδοσιακά τάσσεται υπέρ τους στις εκλογές, έχοντας παράλληλα και το πρόσφατο έρισμα από τον αφροαμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Από την πλευρά του ο Τραμπ ευελπιστεί σε μικρή συμμετοχή ισπανόφωνων και αφροαμερικανών και ταυτόχρονα σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των λευκών ψηφοφόρων στις εκλογές. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το εν λόγω ποσοστό πρέπει να είναι αισθητά υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2012, που αναλογούσε στον τότε υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ, προκειμένου ο Τραμπ να έχει σημαντικές ελπίδες νίκης.