Την επαναλειτουργία του καταυλισμού στην Ειδομένη, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ζητούν με επιστολή τους οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή των ασυνόδευτων παιδιών αλλά και των ενηλίκων που αναγκάζονται να περιμένουν σε βενζινάδικο μέχρι να περάσουν στη γειτονική χώρα.
Με επιστολή τους στα αρμόδια υπουργεία, οι οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Save the Children, Γιατροί του Κόσμου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, PRAKSIS, Arsis και η dιεθνής αυτόνομη ομάδα εθελοντών, αναφέρονται στην περιορισμένη πρόσβαση σε στέγαση και βασικές υπηρεσίες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ειδομένη και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση για την εξομάλυνση της κατάστασης.
Όπως σημειώνουν, «από τις 9 Δεκεμβρίου 2015, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που περιμένουν να περάσουν στη ΠΓΜΔ δεν έχουν πρόσβαση στις χειμερινές εγκαταστάσεις του καταυλισμού στην Ειδομένη, ο οποίος είναι ειδικά διαμορφωμένος για να φιλοξενήσει αξιοπρεπώς μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας στέγη, θέρμανση, εγκαταστάσεις υγιεινής, ειδικό χώρο για παιδιά, ζεστά γεύματα και 24ωρη ιατρική φροντίδα».
«Αντί αυτού», συνεχίζει η επιστολή, «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φτάνουν στην Ειδομένη μετά από ταξίδι 30 ωρών, λόγω των νέο- εφαρμοσθέντων ελέγχων στη διαδρομή, αναγκάζονται να παραμείνουν για τουλάχιστον 24 ώρες σε ένα βενζινάδικο, χωρίς πρόσβαση σε στέγη και βασικές υπηρεσίες».
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τους επιπλέον κινδύνους που η νέα αυτή διαδικασία επιφέρει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στερώντας τους την πρόσβαση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές. Τονίζουν ενδεικτικά ότι τις τελευταίες ημέρες, «περίπου 2000 άνθρωποι -εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι παιδιά- κοιμούνται κάθε βράδυ έξω, απροστάτευτοι και σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -9 βαθμούς Κελσίου». Ήδη, ως αποτέλεσμα των χαμηλών θερμοκρασιών, περισσότερες από τις μισές συνεδρίες αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού και υψηλό πυρετό.
Επιπλέον, καθώς η παροχή πληροφοριών προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι περιορισμένη αλλά και λόγω των συχνών στάσεων που κάνουν τα λεωφορεία, χωρίς να πραγματοποιούν καταμέτρηση επιβατών, οι οργανώσεις έχουν λάβει πολλές αναφορές για οικογένειες που αποχωρίστηκαν στο δρόμο για τα σύνορα, αρκετές φορές, αφήνοντας πίσω παιδιά. «Αυτή τη στιγμή, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουμε πρόσβαση στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στα σύνορα και δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα ασυνόδευτα παιδιά ώστε να τους προσφέρουμε την απαραίτητη φροντίδα και υποστήριξη που δικαιούνται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, γεγονός που αυξάνει το ρίσκο να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης», σημειώνεται στην επιστολή, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την κατάσταση, δεδομένης της ύπαρξης επαρκών εγκαταστάσεων σε κοντινή απόσταση, που δεν μπορούν όμως να αξιοποιηθούν λόγω των περιορισμών από τις ελληνικές αρχές.
Οι οργανώσεις καλούν τις ελληνικές αρχές να επιτρέψουν την άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστών στις εγκαταστάσεις στην Ειδομένη, όπου μπορούν να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες και τα δικαιώματά τους και να παρέχεται προστασία στα παιδιά που καταφθάνουν ασυνόδευτα.