Ελλάδα

Εκδήλωση Τhe Left & ΕΝΑ: «DMA&DSA: Η προσπάθεια της ΕΕ για τη ρύθμιση των ψηφιακών κολοσσών»


Η προσπάθεια ρύθμισης της ψηφιακής τεχνολογίας και ειδικότερα των ψηφιακών κολοσσών συνιστά μία πρωτοβουλία της ΕΕ η οποία την τοποθετεί στην παγκόσμια πρωτοπορία στον τομέα. Η δυνατότητά της να παράγει ρυθμιστικά αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο καθιστά το ρόλο της επιπλέον κρίσιμο για το μέλλον.

Οι συνέπειες θα είναι σημαντικές και για την Ελλάδα και στη βάση αυτής της διαπίστωσης το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ σε συνεργασία με την Ευρωομάδα της Αριστεράς, The Left (GUE/NGL)και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κώστα Αρβανίτη επιδιώκουν να μεταφέρουν τη σχετική συζήτηση στη χώρα μας, διοργανώνοντας εκδήλωση την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στις 18:00 στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Αθήνα).

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει τομέας σε προσωπικό ή συλλογικό επίπεδο που να μην σχετίζεται άμεσα με τη συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων των χρηστών. Οι εν λόγω εταιρείες έχουν εγκαθιδρύσει ολιγοπωλιακό καθεστώς και στις δύο αυτές οικονομικές δραστηριότητες, είτε πρόκειται για τη διατροφή, την εκπαίδευση, την εργασία είτε ακόμα και τη διαχείριση της πληροφορίας σε κρίσιμες συνθήκες. Πλήθος πολιτικών δυνάμεων και κινημάτων, ΜΚΟ και διανοουμένων έχουν καταδείξει την κοινωνική παθογένεια που το παραπάνω καθεστώς συνεπάγεται. Οι Digital Services Act (DSA) και DigitalMarkets Act (DMA) έχουν πλέον λάβει την τελική τους μορφή και το επόμενο έτος θα ξεκινήσει το στάδιο της εφαρμογής. Ως στόχο, η πρώτη έχει θέσει τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού πλαισίου για τους χρήστες όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα θα προστατεύονται και η δεύτερη την καθιέρωση ενός επιπέδου λειτουργίας της αγοράς με τρόπο που θα περιορίζει τη δύναμη των ψηφιακών μονοπωλίων.

Σύμφωνα με τις διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βασικούς στόχους συνιστούν: η προσαρμογή της στην ψηφιακή δεκαετία μέσα από τις κατάλληλες νομοθετικές επεμβάσεις, η ρύθμιση της ψηφιακής οικονομίας και η κυριαρχία στον δικό της ψηφιακό χώρο. Παρά τις θετικές προθέσεις υπάρχουν τρία σημεία όπου είναι πιθανό να δημιουργηθούν συγκρούσεις: Η παρακολούθηση των χρηστών, ο έλεγχος του περιεχομένου και ο σεβασμός της ιδιωτικότητας. Ποιος τελικά έχει τον έλεγχο του περιεχομένου και υπό ποιους όρους;
Σχετικά με αυτή την προσπάθεια, τις αντιδράσεις των ψηφιακών γιγάντων στην προσπάθεια ρύθμισής τους, αλλά και τις πιθανές παγίδες που μπορεί να ενέχει το περίπλοκο έργο της ΕΕ θα μας μιλήσουν τόσο ειδικοί στον τομέα όσο και πρόσωπα που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές των Βρυξελλών, με στόχο να μεταφέρουν την εμπειρία τους στο ελληνικό κοινό.
Ομιλητές:

  • Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μέλος Επιτροπών LIBE&EMPL
  • Αντώνης Μπόγρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
  • Αντώνης Μπρούμας, Δικηγόρος, Ανεξάρτητος Ερευνητής
  • Νora Friese-Wendenburg, Επιστημονική συνεργάτις του Συμπροέδρου της TheLeftMartinSchirdewan, DieLinke

Συντονισμός:
Δώρα Κοτσακά, Συντονίστρια Παρατηρητηρίου των Κοινών ΕΝΑ, Ερευνήτρια
 

Διαβαστε επισης