Τις φυσικές διεργασίες που οδηγούν στη δημουργία των απολιθωμάτων και τις γνώσεις που απορρέουν από αυτά για το περιβάλλον της γης πριν από χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια, πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE.
Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Ιουνίου (ώρα 19:30), με ομιλήτρια την κα. Ελίζαμπεθ Σταθοπούλου, Δρ. Γεωλογίας, μέλος ΕΔΙΠ στον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η στιγμή της ανακάλυψης ενός απολιθώματος από τον παλαιοντολόγο είναι πολύ σημαντική. Το απολίθωμα αυτό, μαζί με άλλα, θα του δώσει πληροφορίες για την πανίδα ή τη χλωρίδα αλλά κυρίως θα οδηγήσει στην ανασύσταση του παλαιοπεριβάλλοντος του παρελθόντος. Θα αντληθούν στοιχεία σχετικά με τη διατροφή και τις συνήθειες των ζώων και την πιθανή μετανάστευση τους. Θα μας ενημερωσεί, επίσης, για την εξέλιξη των ειδών μέσα στον χρόνο και τις πιθανές εξαφανίσεις τους. Και άλλα πολλά.
Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι να κατανοήσουμε πως η ύπαρξη ενός απολιθώματος εξαρτάται από τι έχει υποστεί αυτό μέσα στις χιλιάδες ή στα εκατομμύρια χρόνια, προκειμένου να αντέξει και να διατηρηθεί μέσα στο γεωλογικό χρόνο, μέσω των σύνθετων διεργασιών της απολίθωσης. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ζωικών ή φυτικών υπολλειμάτων καταφέρνει να «επιβιώσει» και να ενταχθεί έτσι στο αρχείο των απολιθωμάτων. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις διεργασίες που οδηγούν στη διατήρηση των διαφόρων ειδών απολιθωμάτων και πως αυτά επηρεάζουν την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο μας.
Η Ελίζαμπεθ Σταθοπούλου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master of Science) στην Παλαιοντολογία-Στρωματογραφία και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Έχει εξειδεικευτεί στη μελέτη της απολίθωσης σκελετικών στοιχείων σπονδυλωτών, συνεργαζόμενη με χώρους όπως το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Τα επιστημονικά πεδία ενδιαφέροντος της περιλαμβάνουν επίσης την Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών, την Ταφονομία, την Αρχαιομετρία και την εφαρμογή σύγχρονων αναλυτικών τεχνικών και μεθόδων σε παλαιοντολογικά και γεωλογικά δείγματα. Εργάζεται στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, ως μέλος ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό).
Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.
Η ομιλία θα διεξαχθεί στο χώρο του Flamme Rouge (Τριπτολεμου 26, μετρό Κεραμεικός, 210 3473903).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CAFΕ SCIENTIFIQUE στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρ. Λίλα Κουμάντου στο email: cafesci.gr@gmail.com, να κάνετε "like" στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/CafeSci.gr ή να επισκεφθείτε το site http://tinyurl.com/cafesci-gr, όπου μπορείτε να δείτε και μαγνητοσκοπημένες προηγούμενες ομιλίες.
Πρόσφατες ομιλίες που έχουν βιντεοσκοπηθεί από το Bodossaki Lectures on Demand είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο: http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=369
Ο επόμενος κύκλος του Cafe Scientifique θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.