TECHin

Είναι οι "έξυπνες" πόλεις όντως... έξυπνη ιδέα;


Η ανάπτυξη μιας "Έξυπνης Πόλης" στο Τορόντο, σε συνεργασία με την Google, φαίνεται να είναι η υλοποίηση της τεχνολογικής ουτοπίας που φανταζόμασταν. Πλήρης με ρομπότ, αυτόνομα αυτοκίνητα και την τελευταία τεχνολογία ενσωματωμένη στην ίδια την πόλη, μοιάζει σαν οι κάτοικοι να είναι οι τυχεροί δικαιούχοι του πιο εξελιγμένου επιπέδου διαβίωσης.

Όταν το έργο ανακοινώθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό το 2017, φαινόταν ότι οι Καναδοί θα ήταν οι πιο τυχεροί, οι πιο προηγμένοι πολίτες στον πλανήτη. Γι' αυτό και η σθεναρή αντίσταση των πολιτών στο έργο αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη.

Η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το έργο οδήγησε σε ανοιχτή αντίσταση από τους πολίτες, ορισμένοι εκ των οποίων πρόσφατα σχημάτισαν την ομάδα "Block Sidewalk". Ο πρώην επίτροπος απορρήτου παραιτήθηκε, δηλώνοντας:

Μας φανταζόμουν να δημιουργούμε μια έξυπνη πόλη ιδιωτικής ζωής, όχι μια έξυπνη πόλη επιτήρησης

"Περισσότερη τεχνολογία" δεν είναι πάντα η απάντηση

Δύο ερευνητές - συγγραφείς, ο Αντρέ Λυκ - Αγιαλά και ο Σάιμον Μάρβιν, ήταν ήδη επιφυλακτικοί όσο αφορά τη διαφημιστική εκστρατεία για αυτό που ονόμασαν «έξυπνο αστικισμό» (SU) το 2015 και συζήτησαν τα μυριάδες πιθανά ζητήματα της ιδέας στις "Αστικές Σπουδές". Συνόψισαν:

Οι συζητήσεις για τον "Έξυπνο Αστικισμό" είναι βαθιά ριζωμένες σε σαγηνευτικά και κανονιστικά οράματα για το μέλλον, όπου η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί τον κύριο μοχλό για την αλλαγή… Ωστόσο, η κατανόησή μας για τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις του Αστικού Αστικισμού είναι περιορισμένη. Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, κατακερματισμένη σύμφωνα με πειθαρχικές γραμμές και βασίζεται σε μελέτες περιπτώσεων μεμονωμένων πόλεων

Ποιος ορίζει το "έξυπνο";

Όπως τονίζουν οι συγγραφείς, η συζήτηση για τις έξυπνες πόλεις εγείρει περίπλοκα ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα πίσω από την κατασκευή της πόλης και την πιθανή κατεύθυνση του μέλλοντός της.

Για παράδειγμα, μια έξυπνη πόλη που υποστηρίζεται από την Google, έναντι μιας έξυπνης πόλης που υποστηρίζεται από τη Microsoft, έναντι μιας έξυπνης πόλης που υποστηρίζεται από το Facebook θα χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία, διαφορετικές διεπαφές και μπορεί να έχει σαφώς διαφορετική εμφάνιση, αίσθηση και κουλτούρα.

Πιθανότατα θα είναι κόμβοι για αυτές τις συγκεκριμένες εταιρείες και τυχόν δεδομένα που θα συλλέγονται θα ανήκουν στην εταιρεία που χρησιμοποιεί το λογισμικό που τα συγκέντρωσε. Οι συνέπειες αυτού είναι τεράστιες.

"Μια πολιτική άσκηση"

Μια πόλη είναι ένας πολύπλοκος συνδυασμός του πολιτιστικού, του οικονομικού και του προσωπικού και οποιοσδήποτε έλεγχος σε μια πόλη θα έχει φυσικά σημαντική πολιτική επιρροή.

Οι συγγραφείς το αναγνώρισαν αυτό και συνειδητοποίησαν ότι τελικά, όποιος κυβερνά την πόλη, όποιος ελέγχει το λογισμικό που βουίζει μέσα της, όποιος μένει στα έξυπνα διαμερίσματά του και, ίσως το πιο σημαντικό, όποιος κρατείται εκτός, πρόκειται να αποκαλύψει πολλά για τους συσχετισμούς δυνάμεων και αυτό είναι κάτι που δε μπορεί να μείνει ανεξέταστο.

Ευτυχώς, ίσως μπροστά στα σκάνδαλα στο Facebook και τις συνεχείς παραβιάσεις δεδομένων, αυτό είναι κάτι που το κοινό έχει ήδη αντιληφθεί.

Η σφοδρή καταδίκη των έξυπνων πόλεων από την "The Atlantic", η λίστα του "Axios" με την προβληματική υλοποίηση των πόλεων επόμενης γενιάς στη Βόρεια Αμερική και η συνεχής σύγκρουση για το έργο της έξυπνης πόλης του Τορόντο δείχνουν ότι, ενόψει αυτών των πόλεων που γίνονται πραγματικότητες από χάλυβα και μικροτσίπ, οι ερωτήσεις του Λυκ Αγιαλά και του Σάιμον Μάρβιν έχουν μεταπηδήσει από τις εργασίες των "Αστικών Σπουδών" και σε ομάδες ακτιβιστών, διαδικτυακές εφημερίδες, ακόμη και σε κυβερνητικούς κύκλους.