MEDSin

Ειδικά σεμινάρια για την αιμοκάθαρση στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center


 Kύκλος ειδικών σεμιναρίων στο ζήτημα της αιμοκάθαρσης οργανώνεται από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία Νοσηλευτών με την στήριξη του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center και υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, προσβλέποντας στην ενδυνάμωση των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών και των οικογενειών τους μέσα από τη γνώση για τη συμμετοχική αντιμετώπιση των θεμάτων που καθορίζουν την καθημερινότητα τους.

Τα ειδικά σεμινάρια καλύπτουν έναν κύκλο πέντε μαθημάτων με θέμα «Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για την αιμοκάθαρση». Όλα τα μαθήματα θα διεξαχθούν στο Αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και ώρες (με έναρξη την προσεχή Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 και ακολούθως μια Κυριακή κάθε μήνα μέχρι και τον προσεχή Απρίλιο) και θα καλύψουν τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

1.Το αλφάβητο της αιμοκάθαρσης: Βασικές γνώσεις για τις μεθόδους αιμοκάθαρσης και την αγγειακή προσπέλαση

2.Τι τρώμε στην αιμοκάθαρση

3.Κατανοούμε τον εργαστηριακό έλεγχο και τα φάρμακά μας

4.Ποιότητα ζωής στην αιμοκάθαρση (γυμναστική, ταξίδια, διασκέδαση, σεξουαλικότητα)

5.Οξέα συμβάματα στην αιμοκάθαρση: Τι μπορεί να «πάει στραβά» σε μια συνεδρία αιμοκάθαρσης

Οι θεματικές ενότητες απευθύνονται πρωτίστως σε ασθενείς που βρίσκονται στην αιμοκάθαρση και στις οικογένειες τους, αλλά είναι ανοιχτές -με ελεύθερη είσοδο- σε κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία στο χώρο της Υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους κ.α.). Η συνολική διάρκεια κάθε μαθήματος είναι δύο ώρες, ενώ η διάρκεια της κεντρικής εισήγησης δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά. Στον υπόλοιπο χρόνο κάθε ενότητας διεξάγεται διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις επί του θέματος.

Ο διευθυντής του Νεφρολογικού τμήματος και της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΝΗC, κ. Σπύρος Μουτάφης, αναφερόμενος στους στόχους της σημαντικής πρωτοβουλίας, τόνισε ότι, είναι ένας σημαντικός τρόπος για να στηρίξεις και να ανακουφίσεις τους νεφροπαθείς. 

Μετά το πέρας των μαθημάτων θα εκδοθούν πρακτικά με τις εισηγήσεις και τις κυριότερες ερωταπαντήσεις, προκειμένου να διατεθούν ως εγχειρίδιο γνώσης στους ασθενείς, ιδιαίτερα δε στους νεο-εντασσόμενους.